Posledice loše žetve

Loša žetva kukuruza koja je u toku može da se odrazi i na prinose sledeće godine zbog manjka sredstava za kvalitetnu setvu, kažu stručnjaci.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

10:10

Default images

Zbog malih prinosa veliki broj poljoprivrednika neće imati dovoljno novca da nabavi veštačko đubrivo i sertifikovano seme pšenice za predstojeću setvu žita. U protekle dve nedelje tokom žetve kukuruza već su mogle da se sagledaju štete od suše, u pojedinim krajevima prinos kukuruza manji i 60 odsto od prošlogodišnjeg.

Zbog toga neće moći da ispoštuju norme đubrenja niti da nabave dovoljne količine semena. Na primer - Viktor Stolevski, direktor zadruge Šajkaš u Titelu za B92 kaže da je zadruga do sada nabavila 15 tona mineralnog đubriva, ali je prodala svega tonu.

Zbog nedovoljne primene mineralnih đubriva – rod pšenice sledeće godine će verovatno podbaciti. Poljoprivrednici očekuju da im u ovoj teškoj situaciji država pomogne.

Ministarstvo poljoprivrede, koje je radi na analizi posledice suše trenutno pokušava da nađe način da pomogne poljoprivrednicima - međutim, razmere šteta ne ohrabruju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dobrivoje Sudžum misli da ministrastvo zbog ograničenog budžeta ima malo načina da pomogne poljoprivrednicima. Štete od suše se procenjuju na 48 milijardi dinara što je dva puta više nego celokupni poljoprivredni budžet

Jedan od načina da se setva ipak obavi je kreditiranje.

Ministarstvo je obezbedilo oko milijardu i po dinara za kreditiranje preko 12 banaka. Krediti će se dobijati u maksimalnom iznosu od 240.000 dinara po gazdinstvu, rok otplate je pet godina, a godišnja kamata tri procenata.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju oslobađanje poljoprivrednika od plaćajna poreza na katastarsku imovinu i produženje roka za otplatu kredita iz predhodnih godina.

Osim toga, postoji predlog da se poljoprivrednici oslobode i plaćanja doprinosa za vodnu zajednicu i penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: