SRPSKI PARLAMENT RAZRESIO VUKA OBRADOVICA

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2001.

22:53

Default images
Skupstina Srbije u ponedeljak uvece je vecinom glasova razresila Vuka Obradovica funkcije potpredsednika Vlade Srbije povodom "seksualne afere" za koju ga je optuzila grupa funkcionera Socijaldemokratije. Za razresenje Obradovica glasalo je 142, protiv je bilo 20, uzdrzanih 52, a nije glasalo pet poslanika. Protiv su glasali opozicioni poslanici Srpske radikalne stranke, dok su uzdrzani bili poslanici Socijalisticke partije Srbije i Stranke srpskog jedinstva.

Na kraju rasprave, koja je trajala ceo dan, poslanicima se obratio Vuk Obradovic, rekavsi da je njegovo smenjivanje povezano sa radom Komisije za ispitivanje zloupotreba, ciji je on bio predsednik. “Ovde se ne radi ni o kakvoj ljubavnoj, jos manje seksualnoj aferi. Ukoliko je Vuk Obradovic u tom pogledu nesto ruzno i uradio, to ce se dokazati pred pravosudnim organima ove zemlje. Sam cu sebi izreci najstrozu kaznu ukoliko se bude dokazalo da su pred Vukovim nasrtajima pocepane i jedne jedine carape”, rekao je Obradovic, prenosi B92.

Premijer Zoran Djindjic, trazio je razresenje, kako je rekao, ne zbog rada Vuka Obradovica, vec zbog afere koja skodi ugledu vlade Srbije. “Nije ova tema morala da se nadje na dnevnom redu i u drugim zemljama se ne bi nasla na dnevnom redu, jer u drugim zemljama kad jednog ministra vecina koja ga je postavila hoce da povuce, onda se on sam povuce. Ni ja ni jednog trenutka ne ulazim u to da li su u pravu 15 clanova Predsednistva ili predsednik te stranke. Cinjenica da izmedju predsednika i petnaest od dvadeset clanova Predsednistva mesec dana ne moze da dodje do poravnanja, za nas je opterecenje. Mi kao Predsednistvo DOS-a kazemo: zao nam je sto se to desilo, da se nije desilo ne bi se uopste to pitanje postavilo pred parlamentom, ali kad se vec desilo, dozvolite da Vlada mora da se bavi svojim prioritetima”, rekao je Djindjic, prenosi B92.

Republicki poslanik i jedna od Obradovicevih saradnica koja ga je svojevremeno optuzila za seksualno uznemiravanje, Jelena Milenkovic, izjavila je u ponedeljak da se Vuk Obradovic ponasao kao sultan i da je na najgrublji nacin zloupotrebio sluzbeni polozaj. “Svako ko je u dilemi sta se dogodilo u kabinetu gospodina Obradovica, da li je to bio bezazleni napad ili odraz udvaranja i neznosti, neka zamisli na mestu saradnice Obradovica svoju zenu, cerku, sestru, u situaciji kako vam gospodin Obradovic povlaci glavu ka genitalijama, tako da vam od otpora koji pruzate pri tom ostaju modrice na vratu. Da vam dok idete na sluzbeni put cepa carape sa prednjeg sedista. Da vam nabija siledzijski palac u usta dok ste prislonjeni uza zid, i mnogo toga drugog sto ne mogu ni da izgovorim za ovom govornicom”, rekla je ona.

Odlukom vecine poslanika, sa sednice je udaljen poslanik Srpske radikalne stranke Stevo Dragisic, posto nije zeleo da ode sa govornice kada mu je predsednik parlamenta Dragan Marsicanin oduzeo rec. Skupstina Srbije u utorak nastavlja rad, a na dnevnom redu je paket ekonomskih zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: