I Obraz najavio šetnju 7. oktobra

Klerofašistička organizacija Obraz najavila da će se njihovi članovi u nedelju, 7. oktobra, prošetati ulicama Novog Sada.

Izvor: B92

Petak, 28.09.2007.

08:59

Default images

Za taj dan je neonacistička organizacija Nacionalni stroj najavila marš, koji je u međuvremenu policija zabranila. Obraz je najavio šetnju s "vidno istaknutim obeležjima".

Prema informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja je u decembru 2005. dostavljena Skupštini Vojvodine, Otačastveni pokret Obraz je označen kao klerofašistička organizacija.

"Obračunaćemo se s neonacistima ako dođu"

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik Nenad Čanak ponovio je danas da će se aktivisti te stranke 7. oktobra u Novom Sadu obračunati s neonacistama ako se budu pojavili na zabranjenom skupu.

Čanak je pripadnike neonacističkog pokreta Nacionalni stroj označio kao gamad, rekavši za njih da su se "krvavo prevarili ako misle da ćemo biti meso na kom će oni probati kako bodu njihovi noževi".

"Niko od nas na to više pristajati neće. Preživeli smo Slobodana Miloševića, preživeli smo sve i svašta, preživećemo i njih, ali oni nas neće", rekao je Čanak.

Prema oceni lidera LSV-a, "Srbija će u sledećih nekoliko dana ostati bez Kosova i zato se fokus sukoba na kojima i opstaje čitava ideologija krvi i tla prebacuje u Vojvodinu".

"I ovo su samo probni baloni gde će biti nova žarišta i novi sukobi na osnovu kojih i funkcionišu Srpska radikalna stranka i ostali", rekao je lider LSV-a.

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković rekla je da je pojava neonacizma "posledica nečinjenja tokom poslednjih sedam godina i da svi, kojima je svejedno što Ratko Mladić nije u Hagu, sada ne mogu da budu zaprepašćeni činjenicom da na ulicama Novog Sada neonacisti marširaju".

"Sedmog oktobra potrebna nam je građanska inicijativa, da građani zauzmu ulice i da im ne pustimo prostor ni u Novom Sadu, ni u Vojvodini, jer je sledeći njihov korak da nam dođu na kućne pragove", rekla je ona.

"Porast neonacizma nije za čuđenje"

Sociolog kulture Ratko Božović smatra da je licemerno čuđenje pojavi neonacizma kada se uzme u obzir govor mržnje koji se čuje i u Skupštini.

"Kad šovinistički nastup jednog poslanika biva okončan javnom opomenom, onda je to dovoljan pokazatelj kakav je odnos društva prema govoru mržnje i ekstremizmu. Zato je čuđenje nad pojavama organizovanih grupa obožavalaca kukastog krsta i holokausta licemerno", rekao je Božović za novosadski Dnevnik.
On je rekao da izjave poput one koju je sa skupštinske govornice uputio poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić o "romskom i ciganskom mentalitetu" mogu biti samo ohrabrenje ekstremistima.

Božović je rekao i da činjenica da je Jakšić zbog toga dobio samo javnu opomenu pokazuje da Parlament većinski nije daleko od takvog ekstremističkog i vulgarnog rezonovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: