Preminuo Nenad Bogdanović

Danas je posle teške bolesti umro gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2007.

17:52

Default images

Nenad Bogdanović je rođen 12. maja 1954. Posle završene Matematičke gimnazije diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu. Bavio se telekomunikacijama, na istraživačkim i razvojnim, a potom i na menadžerskim poslovima, najpre u "Pupinu", a zatim i u drugim firmama iz ove oblasti.

Od 1992. član je Demokratske stranke, koja ga je već 1993. izabrala za predsednika zemunskog odbora, potom potpredsednika Gradskog odbora i poverenika za Beograd.

Bio je i potpredsednik ekspertske "Vlade za Beograd" DS-a i GSS-a do septembra 2000. i predsednik Gradskog odbora Beograda Demokratske stranke do 2004.

Od 2000. do 2004. bio je predsednik Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda.

Od oktobra 2004. bio je gradonačelnik glavnog grada Srbije. Bio je prvi gradonačelnik Beograda izabran na neposrednim izborima za tu funkciju.

Prijatelji i saradnici, ali i politički protivnici, opisivali su ga kao promišljenog, suzdržanog, preciznog i veoma energičnog čoveka.

Sahrana u nedelju

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović biće sahranjen u nedelju, 30. septembra, saopštila je večeras zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović.

U Skupštini grada, Hrustanovićeva je rekla da će sutra u podne biti održana vanredna sednica gradskog parlamenta, dok će u 13 sati biti otvorena knjiga žalosti u koju će građani moći da se upišu do utorka uveče.

Tačno vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Zamenica gradonačelnika je rekla da je Bogdanović zadužio Beograđane svojim predanim i nesebičnim angažovanjem i radom i ocenila da je "izgoreo na poslu".

"Dugujemo mu sećanje, poštovanje i počast", kazala je ona.

Ona je zahvalila Beograđanima zbog toga što su se u proteklih šest meseci interesovali za svog gradonačelnika i nesebično nudili pomoć, kao i medijima koji su "ljudski" izveštavali o bolesti Bogdanovića i tako pokazali poštovanje prema njegovoj porodici.

U svečanoj sali Skupštine grada bila je istaknuta fotografija Nenada Bogdanovića, dok su zastave Beograda i Srbije bile spuštene na pola koplja.

Prisustvovali su supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministar pravde Dušan Petrović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar bez portfelja Dragan Đilas kao i predstavnici gradske vlasti Bojan Stanojević, Gorica Mojović i drugi.

Demokratska stranka je, u današnjem saopštenju, navela da je ta stranka odlaskom Nenada Bogdanovića izgubila mnogo, a Beograd i Srbija još više.

"Kao članovi stranke, njegovi dugodišnji saradnici i prijatelji, nastavićemo putem kojim smo zajedno išli - da se borimo za bolji život, da menjamo društvo, da uvedemo Srbiju u Evropsku uniju, kao što je zahvaljujući njemu Beograd prošle godine proglašen za grad Budućnosti južne Evrope", navodi DS.

Povodom Bogdanovićeve smrti potpredsednici DS-a sutra će održati konferenciju za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: