Zbornik "Osma sednica CK SKS"

U Beogradu je predstavljena knjiga "Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije".

Izvor: B92, Beta

Petak, 21.09.2007.

16:15

Default images

Ona svedoči o uspostavljanju apsolutističke vlasti Slobodana Miloševića u Jugoslaviji i utiranju puta ratovima 90-ih. Sednica je predstavljala konačni razlaz Miloševića i tadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ Ivana Stambolića.

Knjigu, koja predstavlja zbirku tekstova domaćih novinara, objavili su "Status tim" i "Službeni glasnik" u okviru edicije "Glasnika" pod nazivom "Vreme Jugoslavije".

Pismo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, ubijenog avgusta 2000. godine, upućeno 1991. godine tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću središnji je deo knjige.

Knjiga-dokument o partijskoj sednici koja je pre dvadeset godina, 23. i 24. septembra 1987. godine, prema mnogim tumačenjima, odredila sudbinu Srbije u nastupajućim godinama, čitaocima nudi kratak pregled tadašnjih zbivanja i dokumenta, kao što je Memorandum SANU, ali i pogled unazad nekih od učesnika i hroničara.

Među njima su i neki neposredni učesnici Osme sednice poput Špire Galovića, ali i tadašnji novinari i značajni publicisti Slavoljub Đukić i Jelena Lovrić.

Zabeležena su, između ostalog, sećanja na vreme uoči i posle Osme sednice Škeljzena Malićija, Nadežde Gaće, Borke Pavićević, novinara Slaviše Lekića, koji je i izdavač knjige, Vlastimira Mijovića, Dragoljuba Žarkovića, Ivana Mrđena.

Središnji deo knjige koja će svakako skorašnju godišnjicu učiniti dokumentovanijom je Stambolićevo viđenje Osme sednice i njegovo pismo Miloševiću iz aprila 1991. godine, prosleđeno Slavoljubu Đukiću sa obavezom da ga u to vreme ne publikuje.

Kako se naglašava u najavi, to je "jedino pismo za koje se zna, jer je Stambolić poslednje telefonske kontakte sa Miloševićem imao februara 1988. godine, u vreme kada je vođena surova hajka protiv njega i "svih Stambolića".

"Dugo i predugo ćutim. To je jedino sredstvo odbrane koje mi nisi mogao oduzeti. Činilo mi se da i ćutanje može biti rečito. Verovao sam da će proći zaglušujuća tutnjava prejakih reči i njihova jeka kroz prazninu šupljih misli", navodi Stambolić na početku pisma
upućenog bivšem bliskom prijatelju i saradniku kog je promovisao.

"Neposredan si svedok kako sam, da bih izbegao ulične lomove, lomio ljude da glasaju za moje razrešenje. A i bilo mi se zgadilo!", navodi se u Stambolićevom pismu upućemom Miloševiću.

Sednica i njen ishod

Urednik "Službenog glasnika" Ilija Vujačić je kazao da je reč o dokumentarnoj studiji o sednici, održanoj pre 20 godina, na kojoj je Milošević izabran za predesdnika CK SKS i koja je, prema njegovom mišljenju, suzila građanske slobode i ukinula javnu reč u Jugoslaviji.

"Ta sednica nas je uvela u bezumlje. Sve što se posle desilo ishod je te sednice", rekao je Vujačić.

Urednik magazina "Status" Slaviša Lekić je kazao da je knjiga nastala "sasvim slučajno", kada su novinari tog magazina "zaronili u blato" Osme sednice i shvatili da se o njoj malo zna, odnosno da postoji "neobjašnjiva medijska praznina" o toj temi.

"Čini se da nije ni danas jasno da li je ta sednica predstavljala unutarpartijski obračun ili uvod u tragične događaje koji su se posle desili. Da nije bilo Osme sednice ne bi bilo ni svega ovoga", ocenio je Lekić.

Prema navodima autora Zorana Pavića, Stambolić je prethodno bio Miloševićev direktni mentor, a kasnije je likvidiran.

Osvrćući se na atmosferu sednice, kojoj je i sama prisustvovala, istoričar Ljubinka Trgovčević je navela da se sve odigravalo u klasičnom komuništičkom stilu, gde se odlučivalo da li će Jugoslavija nastaviti putem Josipa Broza Tita ili ne.

Ona je kazala da je 23. septembar, kao dan za održavanje sednice, namerno bio izabran jer je na taj dan 50 godina ranije Tito stupio na čelo Komunističke partije Jugoslavije.

Ocenivši da je tog dana, pre 20 godina, počela nova istorija Srbije, Trgovčevićeva je kazala da je Osma sednica predstavljala mnogo više od unutarpartijske borbe, jer je uvela pluralizam u politički život zemlje.

Trgovčevićeva je preporučila tekstove Jelene Lovrić, koja je sednicu nazvala "poligonom za uvežbavanje rata", i Pavića, čije je mišljenje da će se Osma sednica završiti tek kada bude rešeno kosovsko pitanje.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće uverena je da će knjiga "Osma sednica CK SKS" doprineti da se otkrije istina o toj sednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: