Anketa: Tri cetvrtine anketiranih za odlazak Milosevica sa vlasti

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.1999.

22:36

Default images
Tri cetvrtine od 840 anketiranih gradjana Srbije smatra da jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic treba da ode sa vlasti, rezultat je istrazivanja javnog mnenja koje je na zahtev americkog Nacionalnog demokratskog instituta sprovela firma Pen, Son i Berland. Prema rezultatima tog istrazivanja koje je predstavljeno liderima Saveza za promene, tokom vikenda u Budimpesti, a koje je prezentovao koordinator SZP-a Vladan Batic u ponedeljak na konferenciji za stampu oko 75 odsto ispitanika ocenilo je da Milosevic treba da ode sa vlasti pre svega zato sto je odgovoran za ekonomsku propast zemlje. Istrazivanje je sprovedeno poslednje nedelje septembra ove godine na teritoriji Srbije bez Kosova. Jugoslovenski predsednik uziva poverenje 23 odsto ispitanika. Na pitanje postavljeno bez ponudjenih odgovora, SZP ima najbolji rejting u odnosu na sve partije, ukljucujuci i clanice tog saveza. Oko 30 odsto ispitanika, na tako postavljeno pitanje je odgovorilo da bi svoj glas na izborima poklonilo SZP, za SPS bi glasalo 15 odsto ispitanika dok bi za SPO glasalo devet odsto. Srpsku radikalnu stranku podrzalo je sedam odsto ispitanika dok bi za Demokratsku stranku Srbije glasalo cetiri odsto. Anketa je, medjutim, pokazala da je od neopredeljenih biraca tek 26 odsto naklonjeno SZP. Prema istrazivanju, gradjani Srbije kao prioritetne smatraju probleme siromastva, socijalne kao i problem nezaposlenosti, dok je situacija na Kosovu i Metohiji za njih drugorazredni problem.

Savez za promene je nastavio i u ponedeljak uvece sa protestima koji su odrzani u Nisu, Beogradu i u Valjevu. Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic koji je govorio na mitingu u Nisu stigao je u ovaj grad sa 40 minuta zakasnjenja jer ga je, kako je rekao, 30 minuta zadrzavala policija na naplatnoj rampi kod motela "Nais". On je rekao da su ih policajci pretresali da vide da li nose oruzje. Predsednik DS-a je pred oko 10.000 Nislija, govorio o predlogu koji je izneo specijalnom americkom izaslaniku za Balkan Dzejmsu Dobinsu, rekavsi da je americkog diplomatu pozvao da prenese vlastima u Srbiji i SRJ da će im sankcije biti ukinute, "ukoliko bude slobodnih izbora u Srbiji". "Na slobodnim izborima ce biti 10 ljudi na jednog koji su za promene i to će biti poslednji put da Srbija bira izmedju gluposti i pameti", zakljucio je Djindjić. Nakon mitinga on je zajedno sa gradjanima krenuo u protestnu setnju do regionalnog dopisnistva Radio-televizije Srbije. Na mitingu u Beogradu lideri Saveza za promene govorili su, takodje, o sastanku sa Dobinsom, a koordinator ove koalicije Vladan Batic preneo je demonstrantima rezultate americkog istrazivanja o politickim stavovima gradjana Srbije. Pre okupljanja na Trgu Republike, više od 1.000 Beogradjana prosetalo je centralnim gradskim ulicama.U Valjevu je vise od hiljadu gradjana ucestvovalo u protestnoj setnji. Gradjani su obisli radnicko naselje "Kolonija", stradalo u agresiji NATO-a na Jugoslaviju. Na mitingu, odrzanom posle protestne setnje, clan Glavnog odbora Demokratske stranke Boris Tadic odao je priznanje Valjevcima za primer kojim pokazuju "sta i kako u ovim vremenima mora da se radi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: