Nova baza kod Bujanovca

Nastavak izgradnje vojne baze "Cepotin" kod Bujanovca jedan je od novih projekata Ministarstva odbrane za narednu godinu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.09.2007.

16:46

Default images

Za realizaciju projekta konkurisaće se za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana. Završetkom izgradnje baze "Cepotin" stvoriće se mnogo bolji uslovi za smeštaj pripadnika vojske, angažovanih u kopnenoj zoni bezbednosti, na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, rekao je nedavno ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Izgradnja te baze, oko pet kilometara udaljene od Bujanovca, pre dve godine je obustavljena zbog nedostatka sredstava, a po stručnim ocenama potrebna je pripadnicima bezbednosnih struktura.

Zbog operativnih potreba pripadnicima Vojske Srbije neophodna je baza "Cepotin", rekao je krajem juna u Vranju načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš.

Izgradnja baze "Cepotin" počela je 2003. ali su radovi, zbog objektivnih teškoća u finansiranju i vremenskih uslova, obustavljeni 20. decembra 2005.

Prethodno je u izgradnju te baze uloženo 410 miliona dinara dok je za završetak radova na tom objektu potrebno obezbediti još milijardu dinara.

Tadašnja savezna vlada je prethodno odobrila 200 miliona dinara za izgradnju baze "Cepotin", a potom je tokom izvođenja radova raščišćeno 35 hektara zemljišta i završeni su iskopi za saobraćajnice, temelji za stambene objekte.

U 2004. radovi su nastavljeni smanjenim intenzitetom zbog nedostatka sredstva, a tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić je u avgustu iste godine obavestio nadležne da će planovi izgradnje biti promenjeni.

Umesto montažno-demontažnih objekata, u bazi je, prema Davinićevom planu, trebalo da budu zidani objekti i sa nizom pratećih sadržaja, što mnogo više košta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: