10 godina od smrti lejdi Dajane

Na stotine ljudi okupilo se u Parizu i Londonu da obeleže desetogodišnjicu smrti princeze Dajane.

Izvor: Beta

Petak, 31.08.2007.

17:46

Default images

Cveće, fotografije i poruke položeni su na kapijama Kensingtonske palate, koja je bila njena rezidencija u Londonu, iako mnogo manje nego pre deset godina kada je Britance zaprepastio tako ogroman izliv žalosti skoro isto toliko koliko i njena iznenadna smrt.

U Parizu, poštovaoci Dajane su se sakupili i položili cveće ispred tunela gde je poginula u automobilskoj nesreći zajedno sa svojim ljubavnikom Dodijem al Fajedom. U Parizu nije organizovana nikakva zvanična ceremonija.

U Londonu, u kapeli u Bakingemskoj palati u podne je počela komemoracija kojoj su prisustvovali kraljica Elizabeta, Dajanin bivši muž princ Čarls, njena dva sina prinčevi Vilijem i Heri i mnogoborjne poznate ličnosti, uključujući i pop zvezdu Eltona Dzona.

Dajanu su obožavali milioni koji je nikad nisu sreli ali koji su bili privučeni kontrastom između njene harizme i uštogljenosti kraljeveske porodice. Posle smrti u 36. godini rano ujutro 31. avgusta 1997. godine ona je nazvana "narodnom princezom".

Među onima koji nisu prisustvovali ceremoniji u Londonu je i Dodijev otac, Egipcćanin Mohamed al Fajed, vlasnik luksuzne robne kuće "Herods" koji je optužio britansku kraljevsku porodicu da je naredila ubistvo da bi sprečila njihovo venčanje.

On je u "Herodsu" obležio dva minuta ćutanja u znak secćanja na smrti svog sina i Dajane.

Uprkos opširnim policijskim istragama koje su isključile bilo kakvu zaveru neki Britanci dele sumnje al Fajeda da pogibija nije bila slučajna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: