"Primitivni, nepismeni, neznalice"

Ilić optužio neke vojvođanske političare da će halabukom u predizbornoj kampanji naterati koncesionare da odustanu od autoputa

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

08:15

Default images

Srpski ministar infrastrukture Ilić je posebno pomenuo predsednika vojvođanske skupštine Bojana Kostreša kao i predsednika i potpredsednika Izvršnog veća te pokrajine Bojana Pajtić i Tihomira Simića.

"Oni u Vojvodini nisu uradili ništa - ni metra nasipa, ni hektar sistema za navodnjavanje, ni puteve. Sve je uradila Srbija", rekao je Ilić odgovarajući na novinarsko pitanje kada će kompletan ugovor o koncesiji konačno biti dostupan javnosti.

On je dodao da je ugovor dostupan javnosti i da "ga je video ko je trebalo da ga vidi".

"Fali pet aneksa, a to i ne može da se vidi", kazao je Ilić danas u Osečini.

Ilić je vojvođanske političare optužio za "primitivizam u 21. veku", a novinarima rekao da su "nepismeni" i da bi "morali nešto da nauče kako bi znali šta da pitaju".

Objavljena još dva aneksa koncesije

Vlada Srbije objavila je na svom vebsajtu i 13. i 14. aneks ugovora o koncesiji na izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

U aneksu 13 se navodi da će koncesionar plaćati Vladi Srbije mesečnu naknadu od 10 odsto bruto prihoda od putarine tokom izgradnje autoputa. U ugovoru o koncesiji stoji da se putarine mogu povećavati u skladu sa rastom cena. Za ostala poskupljenja potrebno je odobrenje vlade.

Kako se navodi, konzorcijum firmi FCC-Alpina prvobitno je ponudio da plaća naknadu do 18,99 odsto bruto prihoda od putarine, ali da šest godina, odnosno za vreme izgadnje autoputa, ne plaća naknadu.

Koncesionar će započeti isplatu mesečne naknade od 18,99 odsto, nakon otvaranja autoputa, odnosno u periodu od 2013. do 2020. godine, a narednih 12 godina do kraja koncesije, mesečna naknada će biti povećana na 25 odsto bruto prihoda od putarine.

Premijer Vojislav Koštunica obećao je da će i drugi ugovori biti stavljeni na uvid javnosti, uzimajući u obzir pravila koja važe u Evropskoj uniji.

Više detalja iz ova dva aneksa na našem ekonomskom portalu B92.biz.

Kostreš: Vojvodina gubi 650 miliona

Predsednik Skupštine Vojvodine ocenjuje da će, zbog ugovora o koncesiji za autoput, Vojvodina biti oštećena za 650 miliona evra, a ne za 450 miliona evra, koliko je do sada procenjivano.

Bojan Kostreš je za novosadski "Građanski list" rekao da će, prema njegovim saznanjima, u aneksu 12, koji još uvek nije dostupan javnosti, izgradnjom autoputa Vojvodina biti oštećena za dodatnih 200 miliona evra.

Naveo je da u tom aneksu piše da će koncesionar imati pravo da naplati tri dinara po kilometru autoputa.

"Prema toj računici, koncesionar će na godišnjem nivou naplaćivati oko sedam miliona evra više. To, praktično, znači da će za 30 godina, ako koncesija bude toliko trajala, uzeti 200 miliona evra više", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: