Preminuo Branimir Živojinović

Prevodilac i vodeći srpski germanista Branimir Živojinović preminuo je 20. avgusta, u Beogradu, u 77. godini, posle kraće bolesti.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2007.

14:42

Default images

Živojinović je rođen u Beogradu, u porodici istaknutih intelektualaca - otac Velimir Masuka, književnik, prevodilac i pozorišni reditelj, majka Danica, profesor francuskog jezika. Radio je kao profesor na Filološkom fakultetu (Odsek za germanistiku) i kao urednik u Srpskoj književnoj zadruzi.

Jedan je od osnivača Udruženja književnih prevodilaca Srbije i prvi dobitnik najuglednije prevodilačke nagrade "Miloš N. Đurić" za 1968. godinu.

Sa nemačkog, engleskog, francuskog i ruskog jezika preveo je najveće pesnike i prozaiste - Getea, Šekspira, Šilera, Novalisa, Hajnea, Rilkea, Ničea, Miltona, Ljermontova, Bodlera, Selina, Ahmatovu, Kafku, Muzila, Hesea, Mana, Kanetija...

Odlikovan je najvišim državnim i stručnim nagradama, pa i Krstom Savezne Republike Nemačke za zasluge.

Sahrana će biti u petak, 24. avgusta, u 14 časova, na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: