Krizne situacije i balkanske snage

Ruski ministar za vanredne situacije predlaže da zemlje juga Evrope formiraju zajedničku vazdušnu flotu za gašenje požara.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.07.2007.

07:42

Default images

"Mislim da bi za zemlje poput Makedonije, Srbije, Bugarske, Crne Gore, a verovatno Grčku i Portugal, bilo daleko efikasnije kada bi dale razuman doprinos i stvorile jednu Evropsku eskadrilu koja bi gasila požare u različitim zemljama, pođednako efikasno kako to čini i naša vazduhoplovna služba", rekao je Sergej Šojgu novinarima u Moskvi.

On je to ocenio posle teških šumskih požara u čijem su gašenju učestvovali i ruski avioni, trebalo da imaju zajedničku flotu. Šojgu je ocenio da će pre ili kasnije biti osnovan zajednički evropski centar za borbu protiv prirodnih katastrofa.

"Razgovaramo o osnivanju takvog centra već pet godina, zato što katastrofe ne poznaju granicu niti carine", rekao je ruski ministar, a prenosi agencija RIA "Novosti".

"Ta bi organizacija dosledno, bez obzira na granice, reagovala na obimna i opasna vanredna stanja", rekao je Šojgu, dodajući da je njegovo ministarstvo o eventualnom osnivanju takvog centra već razgovaralo sa nadležnim službama u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Šutanovac: Kupovina helikoptera

A ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da će u novom budžetu biti predviđena sredstva za kupovinu protivpožarnih helikoptera.

On je rekao za B92 da su helikopteri u Srbiji stariji od 30 godina i da u otežanim uslovima ima problema u njihovom radu. On kaže da je za remont četiri helikoptera potrebno oko 100 miliona dinara.

"Šteta koja je načinjena prilikom ovog požara je procenjena na oko 500 miliona dinara. Znači, pet puta jeftinije, a još nam taj resurs ostaje i za ubuduće", kaže Šutanovac.

"Naprosto, kad tražite budžet, svi kažu 'vojni budžet je veliki'. Kad treba pomoć, onda kažu 'pomozite više nego što možete'. Mislim da ćemo u novom budžetu predvideti sredstva i za takve stvari", rekao je Šutanovac.    

Da je starost helikoptera jedan od većih problema, potvrdili su i piloti helikoptera MI8, koji su u toku prošlonedeljnih požara u vazduhu provodili više od 24 sata.

Pilot major Predrag Vojnicalijević kaže da im je gust dim smanjivao vidljivost, pa i njihovu preciznost kada su izbacivali vodu: "Najveći problem je bila ta visoka spoljna temperatura koja je iznosila negde 41-42 stepena, a u kabini helikoptera bilo je čak i do 50 stepeni".

"S obzirom na našu obučenost, mi smo te zadatke izvršavali jako uspešno, uz maksimalno naprezanje helikoptera jer on, kao i svaka mašina, ima određene granice", kaže Vojnicalijević.

Govoreći o upravljanju kriznim situacijama, Šutanovac je naveo da je pre nekoliko meseci razgovarao sa ministrom policije Draganom Jočićem o formiranju vladine agencije koja bi se bavila kriznim situacijama.

"Ta agencija bi koordinirala rad između Ministarstva odbrane, MUP-a i svih ostalih nadležnih službi", kaže on.

Šutanovac kaže da je za požare čuo od ministra ekologije, što po njegovim rečima - nije baš logično.  "Znači, postoji jedan problem nekoordinacije. Istini za volju, svi koji su učestvovali u tome, i pripadnici policije i vojske, dali su svoj maksimum, ali mora da postoji jedna 'kapa' koja će koordinisati sav taj rad", kazao je on.    

Šutanovac, međutim, nije siguran da li bi takva služba mogla biti formirana do idućeg leta.

"Remont, a ne obećanja"

Vojni analitičar Aleksandar Radić je kazao da vazduhoplovstvo Srbije sa tri ispravna transportna helikoptera ima najslabije kapacitete u regionu i ocenio da ne postoji opravdanje zbog toga što letelice predviđene za remont još nisu upućene na popravku.
"Radi se o bezobrazluku jer je remont ozbiljan nacionalni prioritet i nedopustivo je da se taj posao marginalizuje. Ministar Mlađan Dinkić je pre godinu dana obećao remont sedam helikoptera i transportnog aviona, obećavao sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, ali su letelice još na Batajnici", rekao je Radić.

Radić je rekao da Srbija nema sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama jer se vojna helikopterska flota svodi na najviše tri ispravna transportna helikoptera MI8 i veći broj 'gazela', koji se koriste za borbene potrebe i teško se mogu upotrebiti za civilne svrhe.

"Realne potrebe su daleko veće od toga. Hrvatska će uskoro imati 24 transportna helikoptera, Makedonija ima dva takva helikoptera angažovana u misiji u BiH, dok Bugarska kupuje nove helikoptere", kazao je Radić.

Leskovac: Izgoreli objekti fabrika Leteks i Inkol

U požaru koji je sinoć buknuo na deponiji smeća pored reke Veterenice, izgorela su tri pomoćna objekta tekstilnih fabrika "Leteks" i "Inkol" u Leskovcu.

Spasilačke vatrogasne ekipe, uz pomoć vatrogasaca fabrike lekova "Zdravlje-Aktavis", uspele su da spreče širenje vatre na proizvodne pogone tih fabrika i ugase požar oko 21 sat.

Stanovnici nastanjeni u šest kuća između "Leteksa" i "Inkola" rekli su sinoć da nemaju struju jer je vatra oštetila i električne vodove.

Požarom je sinoć zahvaćen i kompleks šuma u ataru sela Stubla u bojničkoj opštini, a gašenje vatrene stihije, kako je Beti rekao komandir vatrogasne spasilačke ekipe Mile Niklić, otežava jak vetar.

Grad Beograd pomaže vatrogasce

Skupština grada nastaviće da pruža podršku vatrogasnim službama i omogućiti nabavku nove opreme. U saopštenju Skupštine grada se navodi da će posebna pažnja biti posvećena prevenciji požara i edukaciji građana po pitanju požara i drugih elementarnih nepogoda.

Zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović i član Gradskog veća Vladimir Marković razgovarali su juče sa načelnikom beogradske Uprave za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Zoranom Hadžićem, predsednikom Vatrogasnog saveza Beograda Ljubomirom Ilićem i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija, Gradska čistoća i Zelenilo Beograd.

Tema sastanka bili su analiza stanja i aktuelna pitanja iz oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda.

Hadžić je rekao da je obim posla Uprave za zaštitu i spasavanje ove godine bio daleko veći nego prošle, što pokazuje i podatak da je jula 2006. godine bilo 486 intervencija vatrogasnih jedinica, dok je u istom periodu ove godine bilo 1.030 intervencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: