Vrućine i rekordne temperature

Današnji dan obeležile veoma visoke temperature, u pola Srbije oboreni temperaturni rekordi - između 43 i 45 stepeni.

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2007.

14:19

Default images

Prema merenjima u 15 sati, najtoplije mesto u Srbiji bio je Zaječar sa 45 stepeni. U Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Nišu bilo je 44 stepena. U 15 sati u Beogradu su izmerena 43 stepena. To znači da je u Beogradu danas bio najtopliji dan u poslednjih 120 godina, od kada se meri temperatura u glavnom gradu. Prethodna maksimalna temperatura izmerena je 9. septembra 1946. godine - 41,8 stepeni.

U Novom Sadu je izmerena najviša temperatura otkad se sprovode merenja, 42 stepena. Pre toga, najviša izmerena temperatura zabeležena je 3. avgusta 1988, 40 stepeni.

U popodnevnim časovima nad gradom su počeli da se nadvijaju oblaci, a hidrometeorolozi su za veče prognozirali značajan pad temperature i pljuskove s grmljavinom.

Najviša ikada izmerena temperatura, do danas, zabeležena je u Kragujevcu 1939. godine - 44,3 stepena.

"U više od polovine gradova u Srbiji u kojima se vrše merenja takođe je premašen apsolutni temperaturni maksimum", rekao je klimatog Hidrometeorološkog zavoda Srbije Dragan Đukić.

Najsvežije u Srbiji bilo je na Kopaoniku, gde je izmereno 29 stepeni.

Hitna pomoć primila mnogo poziva

Pomoæ lekara (arhiva, Beta)
Ekipe beogradske Hitne pomoći danas su primile veliki broj poziva, pretežno srčanih bolesnika. "Današnji dan posebno je težak za srčane bolesnike, javilo nam se dosta pacijenata koji su se žalili na srčane smetnje i bol u grudima", rekla je lekarka Hitne pomoći Nada Macura.

Ekipe Hitne pomoći su do 16.00 imale 88 intervencija, od toga 35 na javnim mestima. Česte posledice današnje ekstremno visoke temperautere bili su kolapsi.

Nada Macura podseća da je na izuzetno visokim temperaturama neophodno uzimanje dovoljnih količina tečnosti i da je najbolje što više vremena provoditi u klimatizovanom prostoru.

"Ako već morate da izađete na ulicu i zateknete se, na primer, na autobskoj stanici, nemojte stajati ukopani u mestu, krećite se", kaže ona.

Poštuju se preporuke u vreme žega

Rad na preko 40 stepeni (Beta)
Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić kaže da oko 90 odsto poslodavaca poštuje preporuke u vezi s vrućinama.

Poslodavci uglavnom poštuju preporuke da rad na otvorenom bude obustavljen od 11 do 16 sati, rekao je Ljajić i dodao da se Inspekciji rada prethodnih dana javilo dosta poslodavaca i zaposlenih koji traže objašnjenja i sugestije za sprovođenje mera koje treba preduzeti pri radu na visokim temperaturama.

"Inspekcija rada izlazi na teren, dežura, daje preporuke, a tamo gde je potrebno primenjuje i određene mere", kaže Ljajić.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt podsetila je da za nepoštovanje preporuke ministrarstva ne postoje sankcije.

"Pojedini poslodavci ne mogu da zbog svog procesa rada poštuju preporuku ministarstva i obustave rad na otvorenom od 11.00 do 16.00", kaže ona, ali i dodaje da su poslodavci dužni da primene neke druge preventivne mere.

"Poslodavci su dužni da radnicima na visokim temperaturama obezbede češće pauze, smenski rad, korišćenje dosta tečnosti ili neke druge mere koje su u cilju zaštite zdravlja na radu", kaže Vera Božić-Trefalt.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća Dragan Ignjatović rekao je da se ta gradska služba prilagodila radu na visokim temperaturama.

"Poštujemo preporuku ministarstva, pa naši radnici na čišćenju ne rade od 11.00 do 16.00. Oko 70 odsto naših vozila je s klima-urađajima", kaže Ignjatović.

Restrikcija vode u Smederevu

Cisterne kao pomoæ na izuzetnoj vruæini (Beta)
Zbog neracionalne potrošnje vode smederevski vodovod nastavio je selektivna isključenja vode.

"Radimo s maksimalno napregnutim postrojenjima i zato moramo da isključujemo delove grada gde se neracionalno koristi voda, ali se nadam da će to biti još samo danas", rekao je agenciji Beta zamenik direktora Vodovoda Živomir Avramović.

Da bi bio snabdeven vodom grad koji ima dve visinske zone, smederevski vodovod tokom noći iz rezervoara jedne zone svakog sata prebacuje vodu u rezervoare druge visinske zone.

Preraspodela vode obavlja se od 18 sati prethodnog dana do ranih jutarnjih sati.

Železnica: Na prugama bezbedno

Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić ponovio je tvrdnje da se, uprkos visokim temperaturama, železnički saobraćaj odvija potpuno bezbedno i da se preduzimaju sve mere da ne dođe do iskakanja vozova iz šina.

"Železnica i u uslovima ekstremno visokih temperatura uspeva da organizuje bezbedan saobraćaj", izjavio je Šarančić Fonetu posle obilaska osoblja vozova, koji su danas posle 13 časova krenuli sa beogradske železničke stanice, na temperaturi višoj od 40 stepeni.

Kako je Šarančić rekao, u danima kada spoljna temperatura iznosi 40 stepeni, u šinama je više od 60 stepeni i zato na pojedinim mestima, "a železničari tačno znaju na kojim", dolazi do određenih devijacija, kakve mogu da utiču na bezbednost saobraćaja.

"Zbog toga se na tim deonicama odvija sporiji saobraćaj, dovoljno siguran i bezbedan za sve naše putnike", rekao je Šarančić.

On je izjavio da su za bezbednost na prugama zaslužne i mašinovođe koji prate sve propise, pa je zbog svega toga saobraćaj apsolutno bezbedan.

Deo Beograda bez kablovske televizije

Veoma visoke temperature izazvale su danas kolaps sistema Srpske kablovske mreže (SBB) zbog čega su mnogi građani na teritoriji Beograda ostali bez kablovske televizije.

Predstavnici tog operatera objasnili su da kablovi ne mogu da izdrže ovako visoku temperaturu, usled čega su iskakali osigurači izazivajući smetnje u kablovskom sistemu.

Ekipe SBB-a su na terenu i očekuje se da će smetnje uskoro biti otklonjene, najavljeno je iz te kompanije.

Paradajz i paprika poskupeli zbog temperatura

Zbog visokih temperatura cene paradajza i paprike na kragujevačkoj pijaci povećane su gotovo tri puta, dok je cena ostalog povrća ostala nepromenjena.

Kilograma paradajza početkom prošle nedelje koštao je između 20 i 30 dinara, a ove nedelje od 70 do 80 dinara. Cena kilograma svežih paprika je sa 30, 40 dinara porasla na 60 dinara.

Na kragujevačkoj pijaci cene ostalog povrća nisu menjane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: