Godišnjica genocida u Srebrenici

U Potočarima kod Srebrenice danas obeležena 12-godišnjica zločina, kada je ubijeno oko 8.000 Muslimana.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2007.

07:38

Default images

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je sahranjeno 465 identifikovanih žrtava, od kojih je najmlađi 13-godišnji Sadik Huseinović. Do sada je na tom mestu sahranjeno oko 2.500 žrtava srebreničkog ubistva. Procenjuje se da ove godine komemoraciji prisustvovalo oko 30.000 građana.

Podsetimo, napad Vojske Republike Srpske na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se ulaskom snaga generala Ratka Mladića u grad pet dana kasnije.

Do 19. jula 1995. vojnici, pod komandom Mladića, prema optužnicama Haškog tribunala, organizovano i sistematski ubili su oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Za dva dana deportovano je oko 30.000 žena i dece.

Ukop i obred

(Beta)
Verski obred ukopa žrtava predvodio je poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić. On je rekao da se treba "Bogu moliti da nasilnicima oduzme mač, a slabima podari moć vere u istinu u pravdu".

"Molimo te, Bože, da tuga bude nada, osveta bude pravda, a majčina sudbina bude molitva da se nikada nikome više ne dogodi Srebrenica", rekao je Cerić.

Haris Silajdžić je rekao u govoru na komemoraciji u Potočarima da su "nevine žrtve u Srebrenici pale zbog zamisli nedostojne čoveka".

"Svi zajedno treba da učinimo sve da se ta zamisao ne ostvari, te da BiH ne bude onakva kakvu su je hteli počinioci zločina", rekao je Silajdžić.

On je rekao da se nada da će BiH biti "dobra za sve ljude koji u njoj žive" i da će svet pomoći da se izgradi "takva BiH u kojoj zločin neće biti nagrađen".

Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić rekao je da je "Srebrenica stravična spoznaja u savremenom svetu" i da je ona "zajednički poraz koji ne sme da se ponovi nikada i nikome".

Malkić je kazao da o zločinima ne treba ćutati i da treba "zbog izgradnje poverenja i borbe protiv zaborava, otkriti pravdu i imena počinilaca zločina".
Lajèak i Del Ponteova tokom ceremonije (Beta)
"U presudi Međunarodnog suda pravde navodi se da su policija i vojska Republike Srpske počinile zločin nad Bošnjacima Srebrenice", rekao je Malkić obraćajući se danas prisutnima na komemoraciji.

On je rekao da prošlost mora biti "večna opomena da se zlo mora imenovati i prepoznati u samom početku".

"Treba reagovati pre nego se zločin pretvori u čin užasa", izjavio je Malkić, kao i da su se zločini u tom gradu desili "zbog ćutanja sveta i okrutnosti počinilaca".

Komemoraciji su prisustvovali glavna haška tužiteljka Karla del Ponte i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Željko Komšić. Treći, srpski član tog tela, Nebojša Radmanović, ranije je rekao da neće prisustvovati obeležavanju zločina u Srebrenici.

Odsustvo zvaničnog Beograda

Na komemoraciji u Potočarima nije bilo visokih zvaničnih delegacija iz Beograda, pa je ove godine vlast u Srbiji predstavljao samo ambasador u BiH.

Predstavnica Haškog tribunala Aleksandra Milenov žali što "u vrhu Srbije ne vidi saosećanje prema žrtvama u Srebrenici niti iskrenu želju da se žrtvama u Srebrenici i njihovim familijama pruži nekakva satisfakcija".

Ona je kazala da državni vrh Srbije govori o saradnji sa Haškim sudom jedino u kontekstu ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać kaže za B92 da će u Potočare iz Srbije i ovoga puta otići oni koji su uvek odlazili, nevladine organizacije i borci za ljudska prava.

"Tačno je da je pre dve godine Boris Tadić bio tamo, i to je dobro, ali ovo nije više samo vlada Vojislava Koštunice, već je vlada Demokratske stranke i Vojislava Koštunice, i ovo je pitanje za DS - zbog čega ona nije tražila i, ako je tražila, šta je bio odgovor Vlade da se pošalje delegacija Srbije. Zemlju predstavljaju Vlada i predsednik", kaže Korać.

"Od čoveka koji danas vodi Vladu, Vojislava Koštunice, ja drugo i ne očekujem. On je jednom izjavio da je Srebrenica bila odbrambena akcija srpskih vojnih snaga u Bosni, ali je mnogo ozbiljnije pitanje za one koji žele da se predstavljaju demokratama u Srbiji – kako mogu da ćute na ovako nešto", kaže Korać.

Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava, kaže da nepojavljivanje srpskih političara na komemoraciji u Potočarima pokazuje njihovu slabost da se odupru atmosferi stvorenoj u narodu.

"Za takve stvari se obično građanski kaže da 'nije red'. Očigledno postoji ovde među političarima strah od one bučne gomile koja svaki ustupak u pravcu priznavanja neke krivice za ono što su Srbi vršili ma gde, smatra kao slabost", kaže on.

"Da sam u njihovoj koži da hoću da budem ne samo političar nego neko ko će u teškim trenucima da vodi srpski narod, ja bih pravio te gestove, kao što je Tadić napravio pre nekog vremena, i ne bih se obazirao na to što neko trenutno izgleda glasniji", kaže Dimitrijević.

Jedina stranka koja se danas osvrnula na zločin počinjen u ime srpskog naroda bila je Liberalno-demokratska partija, koja je zatražila od Vlade Srbije da izruči Ratka Mladića i preostale optuženike u Hag.

"Danas je tragična prilika da ponovo odamo poštu žrtvama srebreničkog genocida. I danas je dan da ponovo konstatujemo da su krivci za ovaj besomučni zločin još na slobodi", naveo je LDP.

Dodik: Srebrenica samo u okviru RS

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pre dva dana objavio da se povlači iz političkog života na mesec dana, izjavio je da Srebrenica može biti samo lokalna zajednica u okviru RS.

On je istakao da je propao pokušaj bošnjačkih političara da za taj grad ostvare poseban status.

U intervjuu za Radio televiziju RS, Dodik je istakao da svi koji su odgovorni za zločine nad srebreničkim Bošnjacima treba da odgovaraju i upozorio da se konstantno minimiziraju srpske žrtve u tom delu BiH, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Okupljanje i u Hagu

Oko 300 ljudi okupilo se danas u centru Haga povodom 12. godišnjice masakra u Srebrenici.

Tokom 20 minuta, čitana su imena više od 400 žrtava čiji su posmrtni ostaci identifikovani u toku prošle godine, prenela je holandska agencija ANP.

Za svaku od tih žrtava pušten je po jedan beli balon, a potom je imam održao molitvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: