Kučan za konferenciju o Balkanu

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan predložio održavanje evropske konferencije o političkoj budućnosti Balkana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.07.2007.

11:12

Default images

Kučan se u prilogu "Pogled na Balkan", u knjizi "Oblikujte svoju budućnost" Hansa Svobode i Kristofa Solioza, zalaže za konferenciju evropskih država koja bi prosudila o političkoj budućnosti Balkana i o načelima na kojima bi ta budućnost bila postavljena. Prema njegovim rečima, njen cilj bi morao da bude dogovor o trajnijim i hitnim rešenjima, kakva su ona za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

"U mislima imam dugoročna rešenja, koja jedino mogu doneti stabilnost, demokratiju, mir, bezbednost i blagostanje tom delu Evrope", piše Kučan.

Kučan je naveo da je "međunarodna zajednica do sada ulagala enormno mnogo truda i novca za smirenje prilika na kriznom području SFRJ, ali za rešenje krize nije našla zadovoljavajući odgovor".

"To nije omogućio ni Dejtonski sporazum, koji je zaustavio rat na tlu BiH, što je njegovo izuzetno dostignuće, niti ga donosi predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija", smatra Kučan. 

On navodi da dosadašnji napori međunarodne zajednice nisu trajnije smirili situaciju na Balkanu jer je previđana činjenica da balkanski konflikti imaju zajedničke istorijske korene, zbog čega ih je potrebno rešavati celovito, uz uvažavanje njihove povezanosti i međusobnog uticaja.

"Uveren sam da bi evropska konferencija o Balkanu znala ponuditi rešenje, koje bi učvrstilo značaj vladavine ljudskih prava, zaštite nacionalnih manjina, lično dostojanstvo i slobodu građana, građansku pluralnu državu koja poštuje razlike, multietničnost i multireligioznost, pre svega toleranciju i dijalog, i produktivnu saradnju država, koje su utemeljene na tim načelima", naveo je Kučan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: