Đelić: Kasnimo dve godine

Božidar Đelić kaže da Skupština treba da nađe rešenje za ubrzano usvajanje zakona za evropske integracije jer se kasni dve godine.

Izvor: FoNet

Petak, 22.06.2007.

09:07

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije kaže da se dve godine kasni sa ispunjavanjem akcionog plana za usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU. Na sednici Odbora Skupštine za evropske integracije Đelić je rekao da parlament postaje usko grlo zbog toga što za malo vremena treba da usvoji veliki broj zakona, oko 40 u 2007, i desetak koje je trebalo da usvoji prošle godine.

Đelić je predložio da promenom Poslovnika o radu bude nađeno rešenje za ubrzano usvajanje zakona koji su čisto tehničke prirode.

Predsednik Odbora Miloš Jevtić rekao je da je jedan od predloga da parlament i Vlada po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju potpišu memorandum o saradnji kojim bi bio utvrđen plan za donošenje hitnih zakona.

Jevtić je rekao da je dogovoreno i da se svake nedelje održavaju sednice Odbora na kojima bi predstavnici Vlade objašnjavali zakone koji treba ubrzano da budu usvajani i da je predloženo da svako redovno zasedanje parlamenta počinje analizom napretka Srbije u procesu pridruženja.

Put do "bele šengenske liste"

Vladin tim dobio podršku Brisela za početak dijaloga o viznoj liberalizaciji i ukidanju viznog režima, kaže Ksenija Milivojević.

Po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i sticanju kandidature za članstvo u Evropsku uniju, kao i primene Sporazuma o viznim olakšicama, koje se očekuje početkom naredne godine, počinje dijalog s predstavnicima Evropske komisije o stavljanju Srbije na "belu šengensku listu", izjavila je Ksenija Milivojević, savetnica Božidara Đelića.

"Prednost koju bih istakla je činjenica da će se ukidanje viza razmatrati za svaku zemlju ponaosob, što zapravo znači da, ukoliko ispunimo sve kriterijume, nećemo morati da čekamo da to urade i druge zemlje koje potpadaju pod vizni režim, kako bi se vize ukinule takoreći svim državama u paketu", objasnila je Milivojevićeva za list Danas.

"Za ulaznicu na 'belu šengen listu' neophodno je obezbediti sigurnost granica. Bez unapređenja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ne možemo se nadati 'belom šengenu'. Sporazum o readmisiji je jedna od ključnih stvari koje takođe treba sprovesti u delo, kao i zakon o putnim ispravama - azilu, vizama i položaju stranaca", kaže ona.

"Poslednja stvar kojoj moramo pristupiti sa velikom pažnjom jeste čvršća saradnja sa Europolom, koja podrazumeva jaču saradnju i povezivanje ministarstava unutrašnjih poslova evropskih zemalja", rekla je Milivojevićeva.

"Rok koji je Vlada Srbije sebi zacrtala da ispuni sve ove kriterijume i dovede Srbiju na 'belu šengen listu' je kraj naredne godine", kazala je Ksenija Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: