SE: Za Evropu bez podela

Učesnici 1000. sednice Komiteta ministara Saveta Evrope usvojili na sastanku u Beogradu deklaraciju o Evropi bez podela.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.06.2007.

07:27

Default images

Učesnici su u Beogradu naveli da su odlučni da izgrade Evropu bez podela, uz puno poštovanje zajedničkih vrednosti, i uz zalaganje za demokratsku stabilnost, bezbednost i pravdu.

U deklaraciji, predstavnici članica najstarije evropske organizacije ponovili su posvećenost zajedničkim vrednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava i ostvarivanju cilja SE o postizanju većeg jedinstva članica i njihovog ekonomskog i socijalnog napretka.

Ambasadori 47 zemalja SE zabrinuti su zbog nerešenih konflikata koji i dalje postoje u Evropi i istakli su da SE u novim generacijama treba da promoviše zajedničke vrednosti kroz obrazovanje i jačanje interkulturnog dijaloga kako bi se izbegle slične tragedije.

U deklaraciji se izražava podrška izgradnji humanijeg i integrisanijeg društva, zasnovanog na principima pravde, slobode, solidarnosti, tolerancije, jednakosti, poštovanja različitosti i pomirenja. Izgradnja tog društva je moguća uz prevazilaženje predrasuda i sprečavanje širenja ekstremizma, dok na "rane iz prošlosti treba gledati u duhu sećanja", navodi se u deklaraciji.

Komitet ministara SE pozvao je zemlje članice da pojačaju regionalnu saradnju u svim oblastima kojima se bavi SE, uključujući borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i trgovine ljudima i narkoticima.

Tadić: Jedna želja

Ambasadori 47 zemlja imali su priiku da postavljaju pitanja predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Tako je ambasador Nemačke pitao koje bi mu želje bile ako bi sada imao pravo na tri. Tadić je odgovorio da ima samo jednu. "Mogu li da imam samo jednu? To je cela, stablina i prosperitetna Srbija u EU", kaže Tadić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić založio se danas da preostala pitanja u regionu budu rešavana na miroljubiv način i dodao da će Srbija tako postupati i u rešavanju statusa Kosova, ali da će kao demokratska država braniti svoj teritorijalni integritet.

Pred ambasadorima članica SE Đelić je ekao i da je Srbija "posvećena ostvarivanju pune saradnje s Haškim tribunalom, ne samo u cilju zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju EU, već i u cilju pomirenja u regionu".

Generalni sekretar SE Teri Dejvis pohvalio je način na koji Srbija predsedava Komitetu ministara SE. "Sednice Komiteta se retko održavaju van Strazbura i drago nam je što jubilej možemo da proslavimo u Beogradu. SE, kao najstariji insitucija, jeste čuvar evropskih vrednosti,  demokratije, poštovanja ljudskih prava i  vladavine prava", kaže Dejvis.

Simbolika održavanja sednice u Beogradu

Zastave 47 èlanica u Beogradu (Beta)
Generalni sekretar SE Teri Dejvis rekao je prethodno da je zadovoljan načinom na koji se Srbija pripremila i na koji predsedava Komitetu ministara Saveta Evrope. "Ambasadorka Slađana Prica jedna je od najvrednijih koje sam video na tom mestu", kazao je.

Dejvis je rekao da će sa sagovornicima u Beogradu, osim o saradnji sa Haškim sudom, razgovarati i o preporukama Venecijanske komisije SE u vezi sa Ustavom Srbije, koji je kritikovan.

Prethodno je i Vuk Jeremić izjavio za B92 da činjenica da se sednica održava baš u Beogradu "pokazuje podršku Srbiji na putu evroatlantskih integracija".

"Glavne teme će biti budućnost demokratije u Evropi i jačanje regionalnih saradnji. Pošto mi predsedavamo, poseban naglasak ćemo staviti na jugoistočnu Evropu", kaže on.

"Skrenućemo pažnju na pitanja demokratije u našem regionu, rekao bih, poslednji deo Evrope u kojem postoje ozbiljni izazovi za učvršćivanje demokratije", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: