Kina: Deca kao robovi

Više stotina roditelja otišlo u severne kineske provincije kako bi izbavili sinove koji su nedavno oteti.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

07:53

Default images

Reč je o dečacima od oko osam godina koji su radili kao robovi. Roditelji, njih 400, na prepad su ušli u improvizovane fabrike u kojima se pravi opeka i spasili 40-oro dece, ali se veruje da je još na stotine mališana i dalje zarobljeno u fabrikama na severu Kine.

Očevi su se okupili nakon što je državna kineska televizija prikazala snimke lokalne televizije, na kojima se vide deca kako rade u fabrikama, duboko u planinanama na severu Kine. Jedna majka je na snimcima prepoznala svog izgubljenog sina.

Prema podacima koji su prikupljeni, dečaci su kidnapovani na autobuskoj i železnickoj stanici u provinciji Henan. Oni su prodavani za oko 500 jena, odnosno 65 dolara po dečaku. Transportovani su u fabrike gde su mučeni, izgladnjivani i terani da rade 14 sati dnevno. Na snimcima lokalne televizije je i izjava jednog od vlasnika fabrike koji kaze da je dečake kupovao za 32 do 52 dolara.

Podaci koji su objavljeni na internetu pokazuje da se još oko 1.000 dečaka nalazi u ropstvu, ali policijske službe provincija Henan i Snaks do sada nisu imali nikakve informacije o ovakvim fabrikama. Roditelji kažu da niko nije želeo da im pomogne i da se sve završavalo na prebacivanju odgovornosti nadležnih.

Ipak, prema poslednjim izveštajima, policija u Henanu pokrenula je specijalne operacije prošle nedelje, ali za sada nisu poznati rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: