Ilić: Definisati status luke Bar

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio da je luka Bar morala biti predmet imovinsko pravne deobe Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2007.

12:34

Default images

Ilić je podgoričkom listu Republika rekao da je Srbija u gradnju pruge i puta do Bara uložila tri milijarde evra. "Džaba luka, ako do nje ne postoji pruga i put. A ko napravi prugu i put, treba da dobije određena prava u luci", rekao je Ilić.

On je kazao da će Crna Gora naći interes da na ime srpskog ulaganja u autoput ka južnom Jadranu, Srbiji ustupi deo luke. 

Ilić kaže da je Srbija spremna da investira u proširenje tunela pruge Beograd - Bar, u njenu dalju rekonstrukciju, kao i izgradnju autoputa, ali da je pre toga potrebno definisati status luke Bar.

"Ukoliko nam se onemogući korišćenje te luke, moraćemo da napravimo krupan zaokret i svoju saobraćajnu strategiju ponovo usmerimo ka luci Solun", rekao je Ilić.

Ilić je naveo da se u Evropi sve više koristi kontejnerski prevoz i brz prelazak sa druma i železnice na pomorske i rečne puteve.

"I mi želimo da razvijemo u Srbiji kontejnerski saobraćaj, tako da je neophodno da definišemo luku Bar. Vlada Srbije mora da se dogovori sa Vladom Crne Gore u kakvim ćemo odnosima biti sa lukom, da li ćemo je razvijati ili nećemo", smatra Ilić.

"Luka Bar ne može biti predmet deobe"

Pomoćnik crnogorskog ministra pomorstva i saobraćaja Srđan Vukčević izjavio je da Luka Bar ne može biti predmet deobe Srbije i Crne Gore, kao što tvrdi srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

Vukčević je podgoričkom radiju Antena M kazao da je situacija što se tiče vlasništva nad preduzećem sasvim jasna i da uopšte ne razume tvrdnje Ilića.

"Što se tiče Luke Bar i njene imovine situacija je jasna, infrastruktura i zemljište je državno i daje se na koncesiju, a sve što je iza zemlje je vlasništvo akcionarskog društva, tako da ona prema zakonima ne može biti predmet deobe", rekao je Vukčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: