Bez kazne za bacanje smeća

U Srbiji i dalje nema kazne za oni koji bacaju smeće na neodgovarajućim mestima.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 03.06.2007.

10:12

Default images

U Srbiji smeća ima skoro svuda, a mnogi ne obraćaju pažnju na to gde će baciti otpatke. Kazni za takvo ponašanje uglavnom nema, a uvođenje komunalne policije i mnogo stroža kaznena politika jedan su od načina da rasipanje smeća na nepredviđenim mestima i zagađivanje životne sredine budu bolje kontrolisani.

Oko Aerodroma Nikola Tesla stoje table sa upozorenjem da se ne baca smeće. Međutim, oko aerodroma je veliko zagađenje, a mogu se naći i ostaci dušeka.

Kako objašnjavaju na aerodromu, prljava okolina, sa otpacima i smećem, je nešto što putnike po dolasku u Beograd ne sme da dočeka, i s tom namerom je i postavljena tabla. Table sa upozorenjima postoje, ali se mnogi ipak ne sete da treba da čuvaju životnu sredinu.

Jedna putnica iz SAD kaže da u Beogradu postoje delovi koji su veoma čisti i oni koji to nisu, a na pitanje kako su ti problemi rešeni u SAD, kaže da u toj zemlji ima više kanti za smeće, više svesti o čistoći i akcija čišćenja. "Ali je i tamo prljavo", kaže ona i dodaje da u SAD postoje novčane kazne, i do 400 dolara, za prljanje okoline.

Ono što u Srbiji predstavlja najveći problem jeste nemogućnost naplate kazni osobama koje prekrše zakon. Kako objašnjavaju u beogradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, dešava se da inspektori tokom vršenja dužnosti dobiju batine. I kada napišu rešenje, teško je izvršenje jer niske kazne ne registruju ni izvšsni organi ni policija.

Prema rečima gradskog sekretara za ekologiju Branislava Božovića, sve dok se ne uvede komunalna policija sa autoritetom i zakonskom osnovom na nivou realne policije, prava kaznena politika u Srbiji teško će se sprovoditi.

Zakon rasipanje smeća sankcionise kao prekršajni postupak za koji je predviđena novčana kazna od 1.000 do 30.000 dinara.

Akcija skupljanja smeća na Adi

Šef Misije OEBS-a u Beogradu, ambasador Hans Ola Ursad, svečano je juče označio početak akcije "Očistimo Srbiju", kojom će biti promovisana kampanja recikliranja sekundarnog otpada.

Akcija je počela na Adi Ciganliji u Beogradu, gde je Srpsko udruženje za reciklažu postavilo specijalnu mašinu za odlaganje plastičnog, metalnog i staklenog otpada.

Javno preduzeće Ada Ciganlija pozvalo je sve posetioce da se pridruže akciji očuvanja životne sredine.

Akcija sakupljanja i reciklaže plastičnih flaša, limenki od sokova i piva i sličnog otpada traje do 17. juna, a učesnici će imati priliku da osvoje neku od vrednih nagrada, saopštilo je Javno preduzeće Ada Ciganlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: