Grant u Prištini

Politički direktor britanskog ministarstva inostranih poslova Mark Lajl Grant, posle Beograda, otišao je u Prištinu.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2007.

07:19

Default images

Grant je izjavio u Prištini da ne postoje rokovi za rezoluciju Ujedinjenih nacija o budućnosti Kosova, ali da se nada da će odluka o tom pitanju biti doneta u roku od nekoliko sedmica u Savetu bezbednosti UN. "Nadamo se da će biti moguće doneti rezoluciju... u narednih nekoliko sedmica u Njujorku", rekao je Grant.

"Važnije je doći do pravog ishoda, nego do brzog ishoda", istakao je Grant, koji je pozvao kosovske Albance da pokažu strpljenje, preneo je AP.

Grant je posetu Prištini počeo sinoć, razgovorom s predstavnicima diplomatskog kora, ali su detalji susreta ostali nepoznati.

Grant se danas sastao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, premijerom Agimom Čekuom i predstavnicima opozicije u pregovaračkom timu Hašimom Tačijem i Vetonom Suroijem.

Prištinski mediji su poklonili znatan prostor beogradskim izjavama Granta, u kojima je on najavio da predlog nove rezolucije o Kosovu verovatno neće ni sadržavati reč nezavisnost, ali da će rezolucija otvoriti put prema nezavisnosti.

U političkim krugovima u Prištini veruje se da u Savetu bezbednosti UN postoji stabilna većina za usvajanje nove rezolucije kojom bi Kosovu bio otvoren put ka nezavisnosti.

Najveća nepoznanica je Rusija, ne samo zbog kategoričkog suprotstavljanja Ahtisarijevom predlogu, već i zbog diplomatskih signala da je Zapad spreman da izađe u susret ruskim amandmanima na predlog, koji trenutno cirkulišu među zemljama SB UN, kako bi osigurao da Rusija makar ne uloži veto na rezoluciju. Indirektno, to je potvrdio i član pregovaračkog tima Veton Suroi.

Grant: Mladić nije uslov

Mark Lajl Grant kaže da bi, ako nova vlada Srbije uveri glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu del Ponte da će primeniti novi pristup u saradnji s Tribunalom, pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom mogli biti obnovljeni odmah posle njene posete Beogradu.

Grant je u intervjuu za B92 rekao kako veruje da u SB UN već sada postoji većina glasova koja će omogućiti da za nekoliko nedelja bude usvojena nova rezolucija o Kosovu.

Grant kaže da su Britanija i EU spremne da deblokiraju pregovore o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom, ali da je neophodno da nove vlasti u Beogradu u praksi dokažu deklarativno opredeljenje da će u potpunosti sarađivati s Tribunalom.

Prilika za konkretne poteze mogla bi da bude poseta Karle del Ponte Beogradu, koja se planira za početak juna. "Koliko razumem, Karla del Ponte bi uskoro mogla da poseti Beograd. To je odlična prilika da vlasti Srbije pokažu da sada postoji nova vlada i novi pristup", kaže on.

"Formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost, na čelu s predsednikom Srbije, koji bi trebalo da poboljša koordinaciju po pitanju saradnje s Hagom, jeste dobra poruka", kaže Grant.

Ceo razgovor sa Grantom možete pročitati u rubrici Intervjui.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: