Grant: Vreme je za status

Mark Lajl Grant, novi politički direktor britanskog Forin ofisa, kaže da je došlo vreme za određivanje statusa Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2007.

15:27

Default images

Grant je u ekskluzivnom razgovoru za B92 izjavio da predlog nove rezolucije o Kosovu trenutno ne sadrži i verovatno neće ni sadržati reč nezavisnost, ali da će ona otvoriti put da Kosovo ostvari nezavisnost koju bi, u prvo vreme, nadgledala međunarodna zajednica.

Došlo je vreme da se odredi status Kosova, a predlog Martija Ahtisarija najbolje je rešenje za budućnost regiona, ocenjuje Mark Lajl Grant. On kaže da se Velika Britanija, koja podržava Ahtisarijev predlog za Kosovo, nada da će nesuglasice u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija oko teksta nove rezolucije biti prevaziđene i "da se čini da će novi dokument biti usvojen za nekoliko nedelja".

Grant je uveren da u SB UN postoji većina za usvajanje nove rezolucije o Kosovu kojom bi Kosovo dobilo nezavisnost, ali dodaje da ne može da otkriva koje zemlje su najavile podršku novoj rezoluciji jer je rasprava koja se vodi u Njujorku poverljiva. Sigurno je samo da Ahtisari ima podršku svih članica EU koje su i članice SB UN.

"Iz diskusije koja se vodi, kao i posle posete Misije SB UN regionu, jasno je da postoji jasna većina u SB UN koja podržava predlog Ahtisarija i predlog nove rezolucije. Jasno je i da ima zemalja koje su i dalje rezervisane, uključujući Rusiju. Videćemo koje će amandmane i kakve predloge ruska vlada predložiti na rezoluciju. Naravno, oni imaju i pravo veta", kaže on.

"Dakle, mi ćemo morati da saslušamo njihove sugestije i da ih razmotrimo kako bismo osigurali da i Rusija bude u poziciji da podrži rezoluciju ili barem da ne uloži veto na rezoluciju. To je razlog što se ne glasa danas, već će biti potrebno dve ili tri nedelje, za koje vreme će se diskusija nastaviti kako bi se postigao što širi mogući dogovor u SB UN", kaže Grant.

U intervjuu Lajl Grant govori i o tome šta Srbija treba da uradi da bi nastavila pregovore sa EU, i na koji način Kosovo može da se izbori za nezavisnost.

Puna saradnja s Hagom

Prema Grantovim rečima, stav Srbije prema pitanju rešavanja statusa Kosova neće uticati na proces evrointegracija. Glavni preduslov za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruženju jeste puna saradnja s Haškim tribunalom.

Personalne promene u policiji i obaveštajnim službama jesu pitanja kojima se ne bavi EU već Vlada Srbije, kaže on i dodaje da formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost treba da onemogući da jedna osoba blokira saradnju s Hagom.

"Formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost treba da poboljša koordinaciju po pitanju saradnje s Hagom. Ako to telo, u kom će biti predstavnici obaveštajnih službi, policije i Ministarstva odbrane, bude postupalo po zahtevima prosleđenim iz Haškog tribunala, stvoriće u Evropskoj uniji poverenje da taj proces ne može da blokira neki pojedinac jer se na njegovom čelu nalaze Savet i predsednik", kaže on.

"Zato mislim da pitanje individualnih imenovanja nije toliko važno, koliko stvaranje odgovarajuće strukture koja će hitno i odlučno da deluje. Naravno, ako Mladić nije u Srbiji, biće veoma teško Vladi da to dokaže. Međutim, ono što je nama potrebno da vidimo jeste odlučnost vlasti", kaže on.

"Koliko čujem, prošle nedelje izvedena je operacija na osnovu obaveštajnih podataka. Dakle, važno je da u trenutku kada se dobije neka informacija usledi hitna i žestoka akcija na svim nivoima vlasti, od vrha do dna, tako da se iskoriste sve mogućnosti da Mladić bude uhapšen ako je u Srbiji", kaže Grant.

Sa stavovima Vlade Velike Britanije Grant je upoznao Vojislava Koštunicu, Božidara Đelića, Dragana Šutanovca, Slobodana Samardžića i Vuka Jeremića.

Kako B92 saznaje, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte posetiće Beograd početkom juna. Ona bi trebalo da razgovara sa zvaničnicima Srbije o saradnji sa sudom u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: