Ko je najveći romski dobročinitelj

Pominjanje Roma ponovo je danas u Skupštini Srbije bilo okidač za rasprave među poslanicima.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.05.2007.

15:06

Default images

Pominjanje Subotice, iz koje je Oliver Dulić, kandidat za predsednika parlamenta, kao i njegovo zalaganje za integraciju Roma, izazvalo je niz replika između predstavnika romskih stranaka i poslanika Srpske radikalne stranke i SPS-a o tome ko je najviše pomogao Romima.

Poslanici SRS-a su tvrdili da su dobili najviše glasova u Subotici i da su upravo oni najviše učinili da pomognu Romima "koji u najvećem broju glasaju za njih".

Poslanik Romske partije Srđan Šajn je odgovorio da je on samo istakao da su Romi najugroženiji u Srbiji i da se zalaže da se od sto hiljada novih radnih mesta, koliko treba da se otvori u Srbiji, najmanje osam odsto obezbedi za Rome.

Poslanik SRS-a Dragan Todorović je rekao da su najugroženiji Srbi na Kosovu i Metohiji, više nego što su to sve nacionalne manjine u Srbiji i tom prilikom istakao da jedino Rusija brane njihove interese tako što neće dozvoliti da prođe nova rezolucija u Savetu bezbednosti UN.

Šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić zamerio je poslaniku Unije Roma Srbije što podržava Dulića i što je glasao za izbor nove vlade, ocenjujući da ga birači nisu za to birali.

Na izlaganje predsednika Unije Roma Srbije Rajka Đurića da je Srbiji više nego ikada ranije potrebna velika i odgovorna politika, reagovao je Ivica Dačić iz SPS-a, rekavši da ''Đurić ima pravo da govori, a ne da drži lekcije'' i da treba da objasni zbog čega je, iako se predstavlja kao opozicija, glasao za izbor Vlade, jer ga za to birači nisu birali.

Đurić je rekao da ima predsednika opština iz SRS-a, koji ima fantastično razumevanje za Rome, kao što je predsednik opštine Aleksinac, a takođe i iz SPS-a, ali da je problem u tome što u Srbiji živi 800.000 Roma, što ''taj narod živi u devetom krugu pakla" i "ne zna šta je hleb".

Dačić je odgovorio Đuriću da je ''parlament postao takmičenje 'ko je od Roma veći pristalica Vlade i Srba'''.

Na pitanje Žarka Obradovića iz SPS-a šta je pisao o Srbima 1995. i 1996. godine, Đurić je odgovorio da je pisao, ne o Srbima, nego o Slobodanu Miloševiću, najkritičnije i najoštrije tekstove.

Dačić je uzvratio da bi Đurić trebalo da se bavi pitanjima kao što je gašenje medija na romskom jeziku, a ne SPS-om. ''Milošević je umro, a ja još nisam", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: