Poslanici nisu glasali o Duliću

Skupština Srbije nije večeras glasala o izboru kandidata vladajuće koalicije za predsednika parlamenta Olivera Dulića.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2007.

08:21

Default images

Nastavak sednice je zakazan za sutra u 10.00. Predsedavajući parlamenta Milutin Mrkonjić rekao je da će sutra u 9.00 održati konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o nastavku sednice.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je pre pauze rekao da se ne može glasati o kandidatu za predsednika skupštine pre nego što budu završene rasprave o svim tačkama dnevnog reda - izboru tri potpredsednika i popunjavanju skupštinskih odbora.

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je večeras da ne želi da bude izabran kršenjem Poslovnika o radu skupštine i da je prekid večerašnje sednice proceduralna stvar nastala zbog različitog tumačenja poslovnika.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je novinarima u Skupštini da je očigledno da je neko olako pomislio da postoji saglasnost svih stranaka o glasanju za predsednika parlamenta pre završetka rasprave o svim tačkama dnevnog reda.

On je dodao da će sednica biti nastavljena sutra u 10 sati, a da prethodno na sastanku šefova poslaničkih grupa treba da bude postignut dogovor da li će biti nastavljena glasanjem o kandidatu za predsednika parlamenta ili raspravom o ostalim tačkama dnevnog reda.

Jedini kandidat za predsednika parlamenta je poslanik Demokratske stranke Oliver Dulić. Kandidati za potpredsednike, o kojima će parlament odlučivati na današnjoj sednici, jesu Božidar Delić iz SRS-a, Miloljub Albijanić iz G17 plus i Esad Džudžević u ime stranaka manjina, kojima je potpredsedničko mesto ustupila Liberalno-demokratska partija. O njima se vodi rasprava u parlamentu.

Kandidatkinja za sekretarku Skupštine Srbije biće Tamara Stojčević, saznaje se u parlamentu. Stojčevićeva je radila kao sekretarka Skupštine opštine Vračar, zamenik sekretara Skupštine grada Beograda, a od 2004. godine je načelnica Gradske uprave.

Predsedavajući Milutin Mrkonjić na početku rada konstatovao je prestanak mandata petorici dosadašnjih poslanika Demokratske stranke i G17 plus koji su izabrani za članove Vlade Srbije - Dušanu Petroviću, Milanu Markoviću, Draganu Šutanovcu, Božidaru Đeliću i Mlađanu Dinkiću.

Novi poslanici su Marko Đurišić (DS), Vlastimir Bađević (DS), Slavoljub Mitov (DS), Vlatko Ratković (DS) i Željko Ivanji (G17 plus).

Skupština Srbije po poslovniku ima šest potpredsednika, od kojih su troje izabrani pre dve nedelje - Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke, Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije i Milutin Mrkonjić iz Socijalističke partije Srbije.

Skupština treba da popuni i sastav skupštinskih odbora u koje su do sada izabrani samo poslanici SRS-a, DSS-a i SPS-a, kao i da odredi sastave delegacije koje će parlament predstavljati u međunarodnim institucijama.

Dulić: Aktivna Skupština

Oliver Duliæ na sednici Skupštine (Beta)
Kandidat za predsednika Skupštine Srbije i poslanik Demokratske stranke Oliver Dulić pozvao je sve poslaničke grupe i poslanike da zajednički urede rad parlamenta i učine da Skupština postane aktivan učesnik društvenih događanja.

Dulić je, obraćajući se poslanicima, rekao da mu je stranka ukazala veliku čast s obzirom na to da je mlad čovek, ali da je ovu nameru DS shvatio verovatno kao pokušaj da se na političku scenu instaliraju novi ljudi koji nisu opterećeni problemima iz prošlosti.

On je izložio plan budućeg rada, ukoliko bude izabran za predsednika, i zatražio od poslanika da mu pomognu da se transformiše taj dom.

Prema rečima Dulića, prvi prioritet da je "već sutra" počne debata među strankama o usvajanju zakona o Skupštini Srbije, kako bi on bio usvojen konsenzusom.

Drugi prioritet je promena Poslovnika o radu, da se nađe balans između prava opozicije da kritikuje vlast, ali da se parlament bavi svojom osnovnom dužnošću, a ne da bude "usko grlo" evropskih integracija.

Dulić je kazao da se mora uspostaviti i odnos prema Vladi, da poslanicima bude omogućeno da članovima Vlade postavljaju pitanja i da "Vlada mora da zna ko je stariji u podeli vlasti".

Reakcija opozicije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić najavio je u skupštinskoj raspravi da će radikali biti protiv izbora Olivera Dulića za predsednika parlamenta sve dok ih ne uveri da Skupština može da bude demokratska i narodna, u kojoj će svi poslanici biti jednaki u odnosu na predsednika, i moći da kontrolišu Vladu.

Ocenjujući da će Dulić biti izabran i dobiti više glasova nego Vlada, Nikolić je zamerio da mu nedostaje "zrelost i iskustvo u karijeri".

Šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Nenad Čanak najavio je da će ta grupa dati "nadgledanu podršku" Oliveru Duliću za izbor na mesto predsednika Skupštine, što će, kako je objasnio, značiti da će gledati šta on radi.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je toj stranci onemogućeno pružanje podrške Oliveru Duliću za izbor predsednika Skupštine zbog toga što je u predlogu predlagača rečeno da vladajuća većina stoji iza njegove kandidature.

"Mi smo opozicija Vojislavu Koštunici i mislimo da po ovom pitanju ne postoji prostor za promenu stava. Ovo nije lični stav prema Duliću, već prema pogrešnoj politici koja ne odgovara potrebi parlamenta i društva", rekao je Jovanović, obraćajući se sa skupštinske govornice.

Manjine daju podršku

Poslanici stranaka manjina najavili su da će glasati za izbor Olivera Dulića i istakli da od njega očekuju da razume njihove probleme i pomogne u ostvarivanju važnih projekata.

Šef poslaničke grupe Pastor Balint rekao je da se zbog velikog kašnjenja u donošenju zakona, a poslednji je usvojen u septembru prošle godine, na dnevnom redu ne nalaze propisi koji su veoma bitni za nacionalne manjine.

Navodeći da je njegov poslanički klub spreman da podrži kandidata za predsednika parlamenta iza koga stoje stranke koje čine novu vladu, Pastor je rekao da njegova stranka, SVM, za sada ne može da podržava politiku Vlade jer se ni deklarativno ne bavi manjinama.

Dodao je da očekuje da Dulić na dnevni red stavi predlog za izmene Zakona o radiodifuziji, kako bi se mediji na jezicima manjina izuzeli iz privatizacije.

Poslanik Romske partije Srđan Šajn rekao je da će podržati Dulića jer je to rezultat dogovora koji treba da povede Skupštinu napred.

Navodeći da je Dulić mlad čovek koji će imati snage da radi, Šajn je rekao da je sa tom strankom sarađivao u Subotici u procesu integracije Roma.

Jedino je poslanik sa liste Koalicija Albanaca Preševske doline Riza Halimi najavio da će biti uzdržan prilikom glasanja za izbor predsednika parlamenta zbog toga što ne vidi da postoji dobra volja za rešavanje pitanja manjina.

Halimi je rekao da je njegova stranka učestovala u radu parlamenta početkom devedesetih godina, ali da tada nijedan amandman koji je bio predložen većina nije prihvatila.

"Nadali smo se da će sada biti bolja atmosfera i da ćemo imati šansu da kroz proevropsku i demokratsku vladu ostvario deo svog izbornog programa, ali se ipak ne vidi razlika", kazao je on i naveo da je čak ukinuto i ministarstvo za nacionalne manjne.

"Ni u ekspozeu predsednika vlade nije nijedna rečenica posvećena problemima nacionalnih manjina", dodao je Halimi.

Manjinsku poslaničku grupu čine predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Liste za Sandžak, Koalicije Albanaca Preševske doline i Unije Roma Srbije. Pominjanje Subotice, iz koje Dulić dolazi, i njegovo zalaganje za integraciju Roma izazvalo je niz replika sa poslanicima Srpske radikalne stranke o tome ko je najviše pomogao Romima. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: