"Jelašić ostaje guverner NBS"

Guverner NBS Radovan Jelašić ostaće na čelu te institucije, izjavila šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2007.

13:17

Default images

Jelašić je za guvernera imenovan na sednici Skupštine Srbije 25. februara 2004. godine. Po Zakonu o NBS, mandat guvernera traje pet godina; međutim, Ustavni zakon o sprovođenju Ustava Srbije, između ostalog, predviđa da se na prvom zasedanju paralamenta, posle izbora vlade, izabere guverner centralne banke.

Tokom dogovora o formiranju vlade u javnosti su plasirane nezvanične informacije da Demokratska stranka želi mesto guvernera, ali je iz G17 plus više puta saopštavano da je ta funkcija nepolitička i da zato ne može biti predmet pregovora.

Jelašić je pre izbora za guvernera zamrznuo svoje članstvo u G17 plus pošto po Zakonu o NBS prvi čovek centralne banke mora da bude nestranačka ličnost.

U toj stranci je rečeno da je u pregovorima o vladi "bilo više bočnih nego direktnih pokušaja" da se funkcija guvernera ubaci u pregovore, ali da G17 plus uopšte nije želeo da razgovora o tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: