Članovi nove Vlade Srbije

Srbija je posle više od tri meseca nakon izbora dobila vladu koju čine DSS, DS i G17 plus. Slede kratke biografije njenih članova.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

13:39

Default images

Sastav Vlade premijera Vojislava Koštunice izgleda ovako:

Mandatar Vojislav Koštunica (DSS)

Po drugi put na tom mestu, na izborima 24. septembra 2000. pobedio Slobodana Miloševića i postao predsednik SRJ, od 1992. vodi DSS, doktor pravnih nauka, sluša Igija Popa.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić (DS)

Ministar finansija u vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, do ovih izbora bio je direktor francuske banke Kredi agrikol za istočnu Evropu, tokom 90-ih savetnik ruske, poljske i rumunske vlade, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu proglašen za jednog od sto globalnih lidera budućnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Dragan Jočić (DSS)

Advokat iz Beograda, po drugi put na čelu srpske policije, dobro poznat domaćoj javnosti, u mladosti bio osuđen zbog obijanja kioska i krivičnog dela krađe, za šta je sam rekao da je u pitanju bio ‘dečački nestašluk’.
Cvetkoviæ i Brajoviæ u Skupštini (Beta)
Ministarstvo finansija - Mirko Cvetković (DS)

Bio je zamenik ministra privrede Aleksandra Vlahovića, od 2003. do 2004. na mestu direktora Agencije za privatizaciju, pre toga radio na Rudraskom, Ekonomskom institutu i konsultantskoj kući Ces mekon.

Ministarstvo odbrane - Dragan Šutanovac (DS)

Diplomirao mašinstvo, a specijalizovao se u oblasti bezbednosti, bivši specijalni savetnik i pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova, potpredsednik DS-a i zet Miroslava Ilića.

Ministarstvo inostranih poslova - Vuk Jeremić (DS)

Student Kembridža i Harvarda i nekadašnji član SPS-a, diplomirao teorijsku fiziku, verni savetnik Borisa Tadića, još kada je bio ministar za telekomuniakcije i odbranu, trenutno predsednika Srbije savetuje za spoljnu politiku, nikada se do sada nije bavio diplomatijom.

Ministarstvo pravde - Dušan Petrović (DS)

Advokat, zamenik predsednika DS-a i šef poslaničkog kluba demokrata u skupštini, bivši predsednik opštine Šabac.  

Ministarstvo poljoprivrede - Slobodan Milosavljević (DS)

Bivši ministar za trgovinu i turizam i ekonomski savetnik premijera Zorana Đinđića, predsednik Privredne komore Srbije, autor univerzitetskog udžbenika "Trgovinska politika".

Ministarstvo telekomunikacija i informatičkog društva - Aleksandra Smiljanić (DS)

Docent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na katedri za telekomunikacije, magistrirala i doktorirala elektrotehniku na američkom univerzitetu Prinston i pridruženi je profesor dva njujorška univerziteta, kao učenica osvajala prve nagrade na velikom broju matematičkih takmičenja.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku - Rasim Ljajić (DS/SDP)

Predsednik Sandžačke demokratske partije, po obrazovanju lekar, bivši minsitar za ljudska i manjinska prava, skoro tri godine je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom. 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Milan Marković (DS)

Advokat, predsednik opštine Palilula od 2000. do 2004, već šest godina je narodni poslanik, a potpredsednik Skupštine Srbije od 2003. do 2007 godine. 

Ministarstvo vera - Radomir Naumov (DSS)

Dosadašnji ministar rudarstva i energetike, tokom 90-ih bio generalni direktor Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla“, ovaj funkcioner DSS-a stalni je član hora crkve Svetog Marka u Beogradu i deklariše se kao osvedočeni pravoslavac.

Ministarstvo ekologije - Saša Dragin (DS)

Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, uža specijalnost molekularna genetika domaćih životinja.  

Ministarstvo kulture - Vojislav Brajović (DS)

Beogradski glumac, stalni član JDP-a, javnosti najpoznatiji po ulozi Tihog u popularnoj seriji Otpisani, igrao u velikom broju pozorišnih predstava, filmova, serija i drama, dobitnik skoro svih prestižnih glumačkih nagrada.

Ministarstvo dijaspore - Milica Čubrilo (DS)

Direktorka Turističke organizacije Srbije od 2003. do 2006, novinarka i dopisnica sa Balkana više francuskih medija, magistrirala je prava i antorpologiju na Sorboni.  

Ministarstvo energetike - Aleksandar Popović (DSS)

Dosadašnji ministar nauke, docent na Hemijskom fakultetu u Beogradu, školovao se u Rusiji i Americi, višestruki jugoslovenski atletski reprezentativac, šampion i rekorder, trenirao u Crvenoj zvezdi.

Ministarstvo trgovine - Predrag Bubalo (DSS)

Dosadašnji ministar privrede, bio direktor Livnice "Kikinda" i predstavnik te firme u Pekingu, gde je delio kancelarije sa firmom Ist point Zorana Drakulića, bivšeg finansijera i visokog funkcionera DSS-a.

Ministarstvo prosvete - Zoran Lončar (DSS)

Dosadašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, uža specijalnost Ustavno pravo, radio na Ustavnoj povelji SCG i novom ustavu Srbije.
Milosavljeviæ i Samardžiæ - novi ministri (Beta)
Ministarstvo za Kosovo i Metohiju - Slobodan Samardžić (DSS)

Profesor na predmetu Evropski odnosi i Evropska unija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, savetnik Vojislava Koštunice i član pregovaračkog tima za Kosovo.

Ministarstvo za infrastrukturu - Velimir Ilić (NS)

Magistar, najpoznatiji gradonačelnik Čačka, bivši član Srpskog pokreta obnove, sada lider Nove Srbije, poznat po eksplozivnom temperamentu.  

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja - Mlađan Dinkić (G17 plus)

Bivši asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, osnivač, a sada predsednik G17 plus, bivši guverner Narodne banke Jugoslavije i dosadašnji ministar finansija, autor je nekoliko knjiga iz oblasti ekonomije, najpoznatija Ekonomija destrukcije, ima svoju muzičku grupu Monetarni udar.

Ministarstvo zdravstva - Tomica Milosavljević (G17 plus)

Već treći put ministar zdravlja, bio je u svim vladama od 5. oktobra, vanredni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Snežana Markoviæ sa Dinkiæem i Iliæem u Skupštini (Beta)
Ministarstvo sporta - Snežana Marković-Samardžić (G17 plus)

Dosadašnja pomoćnica ministra odbrane, ranije savetnica u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Oslu, po profesiji balerina.

Ministarstvo nauke - Ana Pešikan (G17 plus)

Doktor psihologije i naučna saradnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju NIP-a - Dragan Đilas (DS)

Lider Studentskog protesta 1992. godine, bivši novinar Radija B92, sada suvlasnik markentiške agencije Dajrekt medija, jedan je od osnivača humanitarne nevladine organizacije Naša Srbija.

"Bolji kadrovski potencijal"

Kadrovski potencijal buduće vlade bolji je nego što je bio u prethodnoj vladi, ocenjuje politički analitičar Jovo Bakić. To je posebno slučaj kada je u pitanju DSS, ako ne računamo Velimira ilića i Dragana Jočića, kaže Bakić.

"O Velimiru iliću ne treba trošiti reči, tu je sve rečeno. Što se tiče Dragana Jočića, s obzirom na ono što se dešavalo u prethodnoj vladi, mi se možemo pitati da li će on uspeti da spreči sve one akcije koje bi trebalo preduzeti za poboljšanje saradnje sa Haškim tribunalom", kaže on.

"I to je jedna briga za nas u narednom periodu, a još već za one ljude u Vladi koji bi hteli da se ta saradnja poboljša", kaže Bakić, navodeći da je DS uveo i nove ličnosti u Vladu, a da bez obzira na rezerve prema nekima, treba prvo videti kako će oni raditi.

"Šutanovac je dobio odbranu - ne znam koliko je to dobro rešenje zbog bojazni da se dobije jedan 'demokratski Velimir Ilić' u Vladi, što je, po meni, dosta loša stvar, jer DS bi trebalo da gaji jedan ipak drugačiji pristup u političkoj kulturi Srbije", smatra on.

"Što se tiče Vuka Jeremića, pitanje je koliko mlad i inteligentan čovek, ma koliko bio inteligentan, može biti odgovarajuće rešenje. Ministri spoljnih poslova su obično diplomate - ljudi koji imaju veliko životno iskustvo", smatra Bakić.

Liht: Očekujem da vlada bude reformska

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je sinoć u Poligrafu B92 da očekuje da će buduća vlada Srbije biti reformska, uprkos tome što aktuelni i novi premijer Koštunica nije mnogo uradio na reformi bezbednosnih službi.

Sonja Liht kaže da je dosadašnja vlada često bila uslovljavana podrškom koju je dobijala od Socijalističke partije Srbije, što je uticalo na brzinu i obim reformisanja društva. To se posebno odnosi na reformu policije i bezbednosnih službi, smatra ona.

"Očigledno je ovo većinska vlada, po usvojenim principima prodemokratska i proevropska, i nadam se da će biti prinuđena da se približava evropskim standardima, uvodi reforme", rekla je Lihtova.

Sonja Liht kaže da predloženi zakon o ministarstvima, koji predviđa ukidanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nije dobar. Međutim, ona smatra da se nepostojanje tog ministarstva može anulirati radom drugih.

"Naravno, smatrala sam da možda nije najbolje što ga nemamo, ali može biti 'okej' ako ostala ministarstva budu fokusirana na tu temu i ako se zaista u programu vlade, što očekujem da Koštunica kaže u ekspozeu, stavi vrlo veliko težište na zaštitu manjina i ljudskih prava uopšte", kaže ona.

Sonja Liht očekuje transparentniji rad nove vlade, koja će biti okrenuta promovisanju evropskih vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: