Konačan dogovor DS-DSS-G17 o vladi

DS, DSS i G17 plus postigle konačan dogovor o formiranju buduće vlade. Tadić Skupštini predložio Koštunicu za premijera.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2007.

07:59

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je Skupštini Srbije predlog da kandidat za predsednika Vlade Srbije bude Vojislav Koštunica, saopšteno je večeras iz kabineta predsednika.

Tadić je saopštio da je postignut sporazum između Demokratske stranke, koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i G17 plus o izboru nove vlade Srbije.

Prema tom dogovoru, struktura vlade izgledaće ovako:

DSS/NS: Premijer; MUP; energetika; infrastruktura; Kosovo i Metohija; trgovina; prosveta;  vera.

DS: Potpredsednik za evropske integracije; finansije; odbrana; MIP; pravda; poljoprivreda; telekomunikacije i informatičko društvo; rad i socijalna politika; državna uprava i lokalna samouprava; zaštita životne sredine; kultura; dijaspora; ministar bez portfelja za NIP.

DS će dati i predsednika Narodne skupštine. Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić koordiniraće službama bezbednosti u okviru Saveta za nacionalnu bezbenost, kojim će predsedavati.

G17 plus: Ekonomija i regionalni razvoj; zdravlje; nauka; omladina i sport.

Sednica parlamenta sutra u 20.30

Predsednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić zakazao je nastavak konstitutivne sednice parlamenta za sutra u 20.30.

Nikolić je novinarima u skupštini posle konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa rekao da će sednicu otvoriti raspravom o zahtevu 127 poslanika za njegovo razrešenje.

On je rekao da je dobio predlog za svoje razrešenje, kao i predlog da mandatar za sastav buduće vlade bude predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i predlog Zakona o ministarstvima.

Nikolić je ranije danas za B92 izjavio da ga je Vojislav Koštunica obavestio da je postignut dogovor o formiranju vlade te stranke sa Demokratskom strankom.

Nikolić je rekao i da je od njega pokušano da se dobije nemoguće - da sam podnese ostavku bez zahteva većine poslanika.

Nakon samo tri dana od kada je postao predsednik parlamenta, lider radikala Tomislav Nikolić, kako sada stvari stoje, biće smenjen sa te funkcije. Nikolić je na to mesto došao glasovima DSS-a, a lider te stranke, Vojislav Koštunica lično ga je obavestio o promeni snaga u parlamentu.

"Došao je da me obavesti da su postigli dogovor o formiranju vlade demokratskog bloka i da bi, kako je rekao, valjalo da podnesem ostavku. To je u redu jer oni žele da izbegnu neprijatnosti i da ja sam odem, a ja baš hoću da im bude neprijatno jer mi je to želja", kaže Nikolić.

On dodaje da se zna kakva je procedura smenjivanja predsednika parlamenta: "Mene je izabralo 126 poslanika; kada mi stigne zahtev 126 poslanika, ja ću zakazati sednicu i otići s te funkcije, neću čak ni raspravu da otvaram, već ću samo da svoju funkciju prepustim potpredsedniku parlamenta".

Inače, posle Koštunice, Nikolića je posetio i Koštuničin šef kabineta Aleksandar Nikitović, koji se kod Nikolića zadržao sat i po ne bi li ga ubedio da podnese ostavku na funkciji predsednika parlamenta; no, i taj je pokušaj ostao bez uspeha.

Rok za izbor vlade utorak uveče, a ne ponedeljak

Rok za izbor nove vlade Srbije ističe u utorak 15. maja u ponoć, a ne dan ranije, kako je pominjano prethodnih dana, izjavio je agenciji Beta doskorašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

Ustav propisuje da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

Vučetić je ukazao da se u rokove nikada ne uključuje dan kada se nešto desi, pa rok teče od 15. februara i od tog dana, uključujući 15. februar, izbroji se 90 dana, što znači da je krajnji rok, 90. dan, 15. maj u ponoć.

Do ponoći vlada mora da se izabere, odnosno izglasa, a nije dovoljno da samo počne rasprava, kazao je Vučetić.

LDP: Antihaška vlada

Dogovor o formiranju nove vlade predstavlja logičan rezultat politike trogodišnje kohabitacije DS, DSS i G17, koja je sada prerasla i u koaliciju, saopštava LDP.

"Jasno je da su i u ovoj Vladi najistaknutiji zagovornici antihaškog lobija ucenama zadržali svoja mesta: imenom i funkcijom  Koštunica, Jočić i Bulatović garantuju da to neće  biti ni demokratska ni evropska vlada,  već i dalje vlada-promoter i naslednik Miloševićevog sistema vrednosti", kaže se u saopštenju.

LDP smatra da je najbolje rešenje za Srbiju u ovom trenutku bilo raspisivanje ponovnih izbora na kojima bi zaista demokratske snage u našem društvu od građana tražile i dobile mandat za jasnu reformsku i evropsku politiku – onu politiku koju je zastupao Zoran Đinđić.

Svetske agencije o dogovoru

Svetske agencije javile su večeras da su sprski premijer i predsednik Vojislav Koštunica i Boris Tadić dogovorom o formiranju vlade ublažili strahovanja Zapada da bi radikali mogli da dođu na vlast.

Agencija Rojters prenosi da su se Koštunica i Tadić dogovorili danas "o koalicionoj vladi pod pritiskom zapadnih lidera koji ne žele da tvrdi nacionalisti budu na vlasti".

Agencija navodi da je Zapad forsirao dogovor Koštunice i Tadića iz straha da bi vakuum u vlasti destabilizovao zemlju i podstakao "čvrstorukaške" partije.

Rojters još navodi da su se oni dogovorili o zajedničkoj kontroli službi bezbednosti na čemu je Tadić insistirao, jer Koštunica, tokom svog dosadašnjeg mandata, nije uhapsio haškog optuženika Ratka mladića.

Asošiejted pres navodi da su dogovorom Tadića i Koštunice o formiranju vlade uklonjeni stragovi da bi antizapadni ultranacionalistički saveznici pokojnog lidera Slobodana Miloševića mogli da se vrate na vlast.

Agencija Frans pres konstatovala je da su prodemokratske partije u Srbiji formirale vladu, a najviše pažnje posvetila je rešavanju pitanja budućeg statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN i preuzimanju Srbije predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

275 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: