Tuđman i pesma cvrčaka

Neki krugovi uočili su da se na tonskom snimku Franje Tuđmana pred Oluju ne čuju cvrčci u svim delovima i osporavaju autentičnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2007.

12:18

Default images

Kako tvrdi Jutarnji list, odbrana Ante Gotovine navodi kako se tokom čitavog sastanka hrvatskog vojnog i političkog vrha na Brionimana, na kojem su precizirani detalji akcije Oluja, čuju cvrči, osim u delu snimka kad Tuđman govori o bacanju letaka među Srbe. Dodaje se da je taj detalj argument za tvrdnje odbrane da snimak nije autentičan, odnosno da je taj deo naknadno montiran.

Krugovi bliski odbrani haškog optuženika, hrvatskog generala Gotovine, uočili su detalj iz nedavno objavljenog tonskog zapisa sa sastanka na Brionima, koji je održan 31. jula 1995, koji bi mogao osporiti njegovu autentičnost, piše zagrebački Jutarnji list.

"Nakon pažljivog preslušavanja snimka, lako se može uočiti da se u pozadini vrlo jasno čuju cvrčci jer su prozori dvorane bili otvoreni. U jednom delu snimka oni se više ne čuju", piše Jutarnji list.

Jutarnji list zatim objavljuje komentar pod nazivom "Smeh koji je izdao Franju Tuđmana". U njemu se navodi da je Županijski sud u Zagrebu još pre dve godine potvrdio autentičnost zapisnika s Briona, što će, kao važan detalj, iskoristiti haško tužilaštvo.

Komentarišući audio snimak, list navodi da "hrvatski građani nikad dosad nisu znali, niti su mogli znati, da se predsednik Tuđman podrugljivo smejao i podsmehivao kad je davao upute o tome kako srpskom stanovništvu samoproglašene Krajine treba otvoriti sve puteve za odlazak iz Hrvatske, ali ih pred svetom istovremeno pozivati da ostanu jer su sigurni, čime će im se 'tobože, garantovati građanska prava'".

"Iz tog izdajničkog Tuđmanovog smeha, tog navodno sitnog psihološkog detalja ... može se zaključiti samo to da je Tuđman bio vrlo razdragan što ima ideju kako će, uz konačno oslobađanje i zaokruživanje Hrvatske unutar njenih granica, istovremeno 'rešiti' i takozvano srpsko pitanje", piše u komentaru.
Kolone izbeglica
Jutarnji list dodaje kako će za veliki deo hrvatske javnosti, koja je verovala da je pokojni predsednik tokom Oluje iskreno pozivao Srbe da ostanu u svojim kućama, otrežnjujući biti i način na koji on ispravlja sina Miroslava Tuđmana, koji ga na sastanku pita hoće li se srpskom stanovništvu preko radija objaviti kojim putevima mogu da napuste Hrvatsku.

Za hrvatske građane, među kojima su se mnogi časno borili za oslobađanje Hrvatske, verujući u čiste namere svojih lidera, tvrdi list, tonski snimak brionskog sastanka krajnje je dramatičan.

"On razotkriva laž i ružni cinizam vrhovnog zapovednika i suočava poštene ljude s njihovim zabludama. To je, međutim, dobro, jer svakome pomaže da konačno napravi red u svojim idealističkim uspomenama", stoji na kraju komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: