Umro glumac Žan-Pjer Kasel

Francuski glumac Žan-Pjer Kasel umro je danas u Parizu u 74. godini nakon "duge bolesti", saopštili su njegovi saradnici.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2007.

20:51

Default images

Nakon nekoliko manjih uloga njegov filmski uspon počinje zahvaljujući Džinu Keliju, koji ga je angažovao u filmu "Srećan put" iz 1957. godine, snimljenom u Parizu. 60-ih godina glumio je u komedijama francuskog reditelja Filipa de Broke i proslavio se ulogama ljubavnika nekih od najlepših francuskih glumica poput Brižit Bardo i Katrin Denev.

Međunarodna publika ga pamti po ulozi kralja Luja XIII u filmovima "Tri musketara" i "Četiri musketara" iz 1973. i 1974. godine.

Tokom karijere radio je sa nekim od najznačajnijih reditelja 20. veka, poput Luisa Bunjuela ("Diskretan šarm buržoazije"), Kloda Šabrola ("Pakao", "Ceremonija") i Roberta Altmana ("Pret-a-porte").

U knjizi "Mojim ljubavima", objavljenoj 2004. godine, odao je počast svom idolu, američkom glumcu Fredu Asteru.

Često je nastupao u filmovima mladih reditelja poput Matjua Kasovica, u kojima je karijeru počeo njegov sin, danas poznati francuski glumac Vensan Kasel i muž italijanske glumice Monike Beluči.

Iako bolestan, Žan-Pjer Kasel je igrao do poslednjeg časa. Poslednji filmovi u kojima je glumio su na aktuelnom repertoaru francuskih bioskopa.

Među šest filmova koje je snimio prošle godine je i film Žilijana Šnabela, koji se nalazi na takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: