Prijava za radioaktivni otpad

Inspekcija za ekologiju podnela je krivičnu prijavu protiv preduzeća Guli Guli iz Sevojna zbog prometa radioaktivnog otpada.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 16.04.2007.

18:02

Default images

Inspekcija je donela rešenje kojim je firmi naloženo da odmah prestane sa otkupom i prometom sekundarnih sirovina jer je utvrđeno da je u vagonu natovarenom otpadnim gvožđem iz tog preduzeća četiri do pet puta povećana radioaktivnost pošto sadrži elemenat torijum.

U saopštenju se podseća da je vagon natovaren otpadnim gvožđem iz preduzeća Guli Guli, iz teretne stanice Krčagovo 3. aprila krenuo za Crnu Goru, pošto je Prirodno-matematički fakultet iz Novog Sada radiološkim pregledom utvrdio da izmerene vrednosti ne odstupaju od nivoa prirodnog zračenja na površini objekta.

Pomenuti vagon je 14. aprila, u popodnevnim časovima, vraćen iz Crne Gore na teretnu stanicu Kolovrat, Prijepolje, a posle izvršenog inspekcijskog pregleda, ustanovljena je četiri do pet puta povećana radioaktivnost i spektrofotometrijskom metodom ustanovljeno je da su izvori zračenja nišanske sprave, koje u sebi sadrže torijum.

Stručna ekipa Instituta za nuklearne nauke Vinča 15. aprila izvršila je dekontaminaciju vagona, a delove, koji su bili izvor radioaktivnog zračenja, odnela je na uskladištenje.

Inspekcijskim pregledom utvrđeno je da preduzeće Guli Guli nije postupilo po rešenju, kojim mu je naloženo da izvrši kategorizaciju i karakterizaciju otpada, a u dvorištu pomenutog preduzeća pregledom je utvrđeno prisustvo radioaktivnosti.

Pored navedenih mera koje je preduzela Uprava za zaštitu životne sredine, u toku je i utvrđivanje odgovornosti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, koji je ovlašćena institucija za radiološka merenja, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: