Još se ne znaju "državne" školarine

Ministar prosvete kaže da će predložiti državnim fakultetima da cena školarine ostane na prošlogodišnjem nivou.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

15:07

Default images

Slobodan Vuksanović najavio je da će to predložiti rektorima i senatima fakulteta kako bi se materijalno pomoglo porodicama budućih studenata. Vuksanović je najavio da će Ministarstvo iz budžeta obezbediti novac za materijalne izdatke koji utiču na visinu školarina.

Savet Univerziteta u Beogradu je na poslednjoj sednici najavio da će do kraja meseca studenti znati kolika će biti cena školarina. Senat je fakultetima preporučio da školarine ne poskupljuju više od 10 odsto.

Prošle godine školarine su u proseku povećane od 10 do 20 odsto u odnosu na prethodnu, a samo neki fakulteti, poput Fizičkog, Geografskog, Mašinskog, Rudarsko-geološkog i Matematičkog, nisu menjali "cenovnik".

U školskoj 2006/2007. godini najveća školarina bila je određena na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu - 240.000, ali je posle protesta studenata, a u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i upravom fakulteta, smanjena na 160.000 dinara.

Na beogradskom Pravnom fakultetu školarina je bila 60.000 dinara, dok je na Rudarsko-geološkom bila među najnižima i iznosila je 30.000 dinara.

Većina beogradskih privatnih fakulteta objavila je cenovnike za upis studenata za ovu godinu, a školarine su u većini slučajeva ostale iste kao i prošle godine.

Školarine na privatnim fakultetima u glavnom gradu su od 1.500 do 4.000 evra, a u tu cenu su na nekim fakultetima uračunati udžbenici, troškovi za izlazak na ispit ili informatičku obuku.

Visoke školarine na državnim fakultetima Univerziteta u Beogradu bile su jedan od razloga nekoliko ovogodišnjih štrajkova studenata.

Prema novom zakonu o visokom obrazovanju, cene školarina utvrđuju uprave fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: