Velimir Ilić i dalje bez dozvola

Prema saznanjima B92, na gradilištu klinike Velimira Ilića i dalje ne postoji tabla sa imenom investitora.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.04.2007.

18:12

Default images

Nejasno je i da li postoji zakonska dozvola za gradnju bolnice. Građevinska inspekcija u Čačku još nije izašla na teren kako bi utvrdila da li ministar za kapitalne investicije ima potrebna dokumenta za izgradnju klinike za lečenje bolesti srca u selu Kačulice.

Ministar za kapitalne investicije u protekle dve nedelje uspeo je da pribavi odobrenje za izgradnju klinike za lečenje bolesti srca, tvrdi načelnik opštinske uprave za urbanizam u Čačku Želimir Milivojević.

On to tvrdi, iako ministar Ilić i njegov brat nisu priložili većinu dokumenata koja su po Zakonu o planiranju i izgradnji neophodna za izdavanje odobrenja i početak gradnje.

Podsećamo da su braća Ilić počela da grade kliniku još pre osam meseci, bez i jedne dozvole, a zakon nalaže da se prvo pribave sve dozvole pa tek onda krene sa gradnjom.  

Načelnik za urbanizam Želimir Milivojević kaže da se na tome radi. "Nema šta on da promeni namenu zemljišta, to je zemljište građevinsko, ostalo građevinsko“, kaže on.

"To je spojeno kao jedna građevinska parcela, i tu su se primenila privremena pravila gradnje za selo, znači, niste dobro obavešteni. Ima idejni projekat, sad očekujemo glavne projekte“, kaže on.

Međutim, upravo glavni projekat gradnje jeste najvažniji. S obzirom na to da za područje sela Kačulice nema detaljnog urbanističkog plana, po zakonu, braća Ilić su imala obavezu da urade urbanistički projekat, koji je uslov za izdavanje akta o urbanističkim uslovima.

U ovom slučaju, akt je izdat bez prethodno urađenog i priloženog urbanističkog projekta. Na isti način, izdato je i odobrenje za izgradnju.

Međutim, da bi gradnja počela, neophodna je potvrda o prijavi radova, koja po zakonu ne sme da se izda bez urađenog glavnog projekta, koji podrazumeva i regulisanu komplektnu infrastrukturu.

Takođe, uslov za početak gradnje su i saglasnosti svih javnih komunalnih preduzeća, između ostalog Elektrodistribucije, Vodovoda i kanalizacije, Elektroprivrede i protivpožarne policije, a to je sastavni deo glavnog projekta, koji braća Ilić nemaju.

Tako Velimir Ilić gradi kliniku bez potvrde o prijavi radova, jer se pečat prijave stavlja na prvu stranu glavnog projekta, koji on nema.

Iako je načelnik građevinske inspekcije u Čačku još pre dve nedelje obećao da će inspekcija izaći na teren kako bi proverila da li se klinika gradi po zakonu, to ipak nisu uradili.

"Inspektor je izlazio, ja mislim, možda i nije, ne znam, ali izaći će on sigurno, kad mu dođe na red, on će izaći“, kaže on.

"Ja inspektoru neću nikad narediti da radi. Oni su samostalni u svom radu, on procenjuje, svako ima svoj rejon i odgovara za svoj rejon. Krajnji rok je za neki dan“, kaže on.

Bez table, koja je po zakonu obavezna i na kojoj bi trebalo da stoje podaci o investitorima, izvođačima radova, datumima početka i završetka radova i namene objekta, nezakonita gradnja u Kačulicama napreduje neometano.

DS traži odgovor

Odbornici Demokratske stranke u Čačku zatražiće na narednoj sednici lokalne skupštine da se rukovodstvo opštine izjasni da li ministar Velimir Ilić nelegalno gradi kliniku.

Član čačanskog DS-a Milan Kandić rekao je danas na konferenciji za novinare da će odbornici zvaničnike upitati da li je Ilić tražio potrebne građevinske dozvole za izgradnju klinike, da li ih je dobio i kada i da li je inspekcija preduzela mere ukoliko nisu pribavljene.

Ocenivši da je "nedopustivo" da najviši državni funkcioneri grade nelegalno, Kandić je dodao da je to "poruka građanima da nisu svi jednaki pred zakonom".

Kandić je još naglasio da DS nije protiv Ilićevog objekta u Kačulicama, ali da se svaka gradnja mora odvijati prema zakonu.

U Čačku je na vlasti Nova Srbija, zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskim pokretom obnove.

Početkom februara, posle desetogodišnje koalicije sa Novom Srbijom i učešća u lokalnoj vlasti, DS je raskinuo koalicioni dogovor i napustio opštinsku vlast, tako što su zamenik predsednika opštine i tri člana opštinskog veća podneli ostavke.

Direktori iz DS-a, kao i članovi upravnih i nadzornih odbora u Čačku ostali su i dalje na funkcijama. DS je ranije saopštio da je napustio opštinsku vlast zbog strateških i koncepcijskih razlika sa Novom Srbijom u sprovođenju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: