Izabrani novi ministri u Vladi Srbije

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2002.

10:20

Default images

Poslanici Skupstine Srbije podrzali su rekonstrukciju kabineta Zorana Djindjica. Oni su na sednici u sredu sa 133 glasa ZA izabrali jednog potpredsednika i cetiri ministra u Vladi Srbije. Za potpredsednika izabran je Miodrag Isakov, novi ministar zdravlja je Tomica Milosavljevic, ministar za razvoj lokalne samouprave postao je Rodoljub Sabic, dok je Andjelka Mihajlov ministar za zastitu zivotne okoline. Posle jucerasnje ostavke Gorana Novakovica, za ministra rudarstva i energetike izabrana je Kori Udovicki.

Kako se moglo cuti, za ovaj predlog Zorana Djindjica glasala su i dva poslanika Demokratske stranke Srbije. Podsetimo da su clanovi te partije prethodno saopstili da nece ucestvovati na sednicama parlamenta, dok se ne ponisti odluka Administrativnog odbora o oduzimanju mandata dvadeset jednom poslaniku DSS-a. Funkcioner te stranke Dejan Mihajlov u izjavi za B92 kaze da je za rekonstrukciju vlade glasao Vitomir Tomanovic koji je iskljucen iz Demokratske stranke Srbije: "Niko nije predstavljao DSS na sednicama skupstine, tako da oni koji su bili u sali, koji su se na taj nacin predstavljali - lazno su se predstavljali. Svi poslanici DSS-a kojima nije uzet mandat ne ucestvuju u radu skupstine, dok preostali poslanici kojima je na silu bilo pokusano da se dodeli mandat, rekli su da taj mandat nece prihvatiti. Znaci svi oni koji se prestavljaju kao DSS, recimo kao gospodin Tomanovic koji je iskljucen iz stranke, ne moze da bude DSS, njemu po sili zakona prestaje mandat, jer mu je prestalo clanstvo u stranci koja cini koaliciju. Jednostavno, sve je to nezakonito po pitanju gospodina Tomanovica, a svi ostali koji se tako prestavljaju, predstavljaju se potpuno protiv zakona", rekao je Mihajlov.

Novi republicki ministar zdravlja Tomica Milosavljevic izjavio je da ce insistirati na vracanju dostojanstva pacijentu i postovanju njegovih prava. Milosavljevic je rekao da ce prva mera ministarstva zdravlja biti da se javnost uveri da stvari mogu da se poprave, ali kako je naveo, neophodan je proces promene sistema kako bi on bio racionalan i efikasan: "Moje najdublje osecanje odgovornosti su pre svega prema mojim pacijentima, i ne samo prema mojim nego prema nasim zajednickim pacijentima, bolesnim ljudima koji ocekuju da u ovom zdravstvenom sistemu dobiju pomoc kakvu zasluzuju. Naravno da nece biti tesko i naravno da jedna od klasicnih zabluda: kad bi smo imali mnogo para, zdravstvo bi bilo reseno. U ovakvom sad sistemu u kojem se sada nalazimo, taj visak para bi nestao kao u crnoj rupi. Naravno da je neophodno da imamo vise novca i da pre svega popravimo ono sto moze da bude popravljeno i da ustanove izgledaju onako kako treba da izgledaju, da bolestan covek kad udje nema osecaj suvisnosti, da nema osecaj ponizenosti i povredjenog dostojanstva", rekao je novi Ministar zdravlja.

Bivsi ministar rudarstva i energetike Goran Novakovic pokusao je u sredu da ponovi argument prema kojem  je ostavku na tu funkciju podneo u dogovoru sa premijerom Djindjicem o saradnji orocenoj na godinu dana. Novinari koji su pratili njegovu i pres konferenciju nove ministarke Kore Udovicki medjutim, nisu prihvatili to obrazlozenje zahtevajuci od Novakovica da direktno odgovori da li ga je Djindjic smenio: "Morate premijera da pitate, morate da ga zovete, da ga pitate sta on misli, posto je premijer mandatar vlade, znaci premijer je postavio tu vladu, premijer moze da smeni koga hoce, to je njegovo pravo I to je potpuno prirodno. Ako vam je rekao premijer da je zbog obracunske snage, onda je zbog obracunske snage", rekao je Novakovic.

Skupstina Srbije okoncala je u sredu, nesto pre 17 sati, raspravu o svim tackama dnevnog reda, a predsednica parlamenta Natasa Micic zakazala je glasanje za cetvrtak u 10.30 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: