Info-centar za zaštitu životinja

Prvi info-centar za zaštitu životinja otvoren je u Beogradu, što je deo strategije za rešavanje problema pasa-lutalica.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2007.

07:30

Default images

Centar je smešten na Terazijama i baviće se obrazovanjem dece i odraslih, promocijom zaštite životinja, pružanjem informacija o dobrobiti životinja i prikupljanjem informacija o njihovom zlostavljanju. Građani će u Info-centru moći da dobiju savete za probleme s ljubimcima, a centar prikupljati i udomljavati napuštene životinje.

"Info-centar će služi za jednu kontinuiranu edukaciju dece i odraslih i kao jedinstvena služba gde će građani dobiti jednu infomativnu i savetodavnu i posredničku pomoć koja je u vezi sa životinjama s ciljem trajnog rešavanja problema napuštenih životinja", kaže direktor organizacije za zaštitu životinja Orka Elvir Burazerović.

"On je zaista namenjen i onima koji vole životinje i onima koji se deklarišu na neki drugi način", kaže on.

Neprijatna iskustva koja su neki ljudi imali sa psima-lutalicama često odbijaju društvo da se suoči s tim problemom. Ali deo društva je i deo problema zašto je toliko životinja prepušteno samo sebi.

"Meni nikada zaista nije bilo jasno da neko tvrdi da voli životinje i da ima psa ili mačku, a onda da ih pusti na ulicu na nemilost tom životu i na kraju krajeva stvori problem i drugim ljudima. Kakva je to ljubav?", rekao je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

U Srbiji napuštanje životinja za sada nije krivično delo, ali ubijanje i mučenje životinja od 1. januara 2006. jesu. Za to krivično delo zaprećena je kazna do šest meseci zatvora. Sveobuhvatni zakon o zaštiti životinja međutim još nije usvojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: