Potraga za Gurijem

MUP Srbije raspisao je potragu za bivšim komandantom Posebnih jedinica policije Goranom Radosavljevićem Gurijem.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.02.2007.

12:33

Default images

MUP Srbije već dva meseca traga za Goranom Radosavljevićem, bivšim komandantom Posebnih jedinica policije, kako bi s njim obavili razgovor o ratnim zločinima na Kosovu. Radosavljević se danas nije pojavio u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je trebalo da bude svedok na suđenju optuženima za ubistvo braće Bitići, američkih državljana ubijenih 1999, čija su tela pre šest godina pronađena u hladanjačama u Petrovom Selu.

Njegov advokat tvrdi da je ova potraga poruka da će Radosavljević biti uhapšen čim se vrati u zemlju, iako je krajem decembra obavestio istražne organe da namerava da ide na službeni put u Libiju.

Lokalna potraga za Goranom Radosavljevićem Gurijem raspisana je 17. decembra 2006, a to znači da svaki policajac ima obavezu da ga privede ukoliko Radosavljević postane dostupan.

Radosavljević je tokom sukoba na Kosovu bio komandant Posebnih jedinica policije. Posle 2000. bio je na čelu objedinjenih Posebnih jedinica policije, a potom Žandarmerije, koje su učestvovale u sprečavanju eskalacije nasilja na jugu Srbije. Smenjen je u avgustu 2004. i nekoliko meseci kasnije napušta MUP.

Žandarmerija je posle ubistva premijera Đinđića zauzela nastavni centar "crvenih beretki" u Kuli i razoružala tu jedinicu, koja je raspuštena.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je u Poligrafu B92 rekao da smatra da Radosavljević ima šta da kaže pravosudnim organima, i da je u tom smislu interesantan za Tužilaštvo za ratne zločine.

"Držimo se procesnih pretpostavki, on je u ovom slučaju bio pozvan kao svedok. Da li je bio obavešten pa je krenuo na put je trebao da se vrati 5. januara, pa zbog toga što će možda biti osumnjičen se nije vratio… - mislim da to ne pije vodu", rekao je Vekarić.

Načelnik MUP-a potvrdio

Aleksandar Kostić, načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, izjavio je za B92 da je za Goranom Radosavljevićem Gurijem raspisana lokalna potraga još početkom decembra prošle godine.

"MUP Republike Srbije raspisao je pre tri meseca lokalnu potragu, to znači da je MUP hteo da stupi u kontakt sa njim i da obavi informativne razgovore vezano za predmet ubistva braće Bitići", kaže on.

"S obzirom da se nije odazivao pozivu, MUP je raspisao lokalnu potragu za njim i traga se za njim. On je napustio zemlju verovatno pre nego što smo ga mi tražili", kaže on.

"Stupljeno je u kontakt sa njegovim advokatom Božom Prelevićem, koji se dopisom obratio MUP-u sa informacijom da se on nalazi u Libiji i da će dostaviti dokaz o njegovom boravku tamo. S obzirom da nam nije dostavio dokaz gde se on nalazi, kao ni kontakt telefon, niti adresu njegovog boravka, MUP je raspisao potragu za njim", kaže Kostić.

Zainteresovani zbog više predmeta

U Tužilaštvu za ratne zločine saznaje se da im je bivši komandant Posebnih jedinica policije interesantan zbog predmeta na kojima rade a u kojima bi Radosavljević mogao mnoge stvari da objasni.

Jedan od predmeta se odnosi na okolnosti pod kojima su stradala trojica braće Bitići, američki državljani albanskog porekla za koje se tvrdi da su likvidirani u kampu za obuku jedinice čiji je Radosavljevic bio komandant.

Takođe bi mogao da pojasni i slučajeve u vezi sa masovnim grobnicama koje su nađene u centralnoj Srbiji, kaže novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević.

"Petrovo Selo je bila baza za specijalne snage policije MUP-a Srbije tokom sukoba na Kosovu, a Goran Radosavljević je u to vreme u činu pukovnika bio komandant te baze i bio je komandant jednog vida specijalnih jedinica, takozvanih operativno-poternih grupa OPG", kaže on.

"Njegova je dužnost bila da zna sve šta se tamo dešava i, čim je istraga krenula, logično je bilo da će ona ići u Gurijevom pravcu, s obzirom da je stvarno jako teško zakopati masovnu grobnicu u policijskoj bazi a da komandant baze o tome ništa ne zna”, navodi Anastasijević.

Fond za humanitarno pravo takođe je prethodnih godina u više navrata tvrdio da "ima ozbiljnih indicija" da je Radosavljević među "odgovornima za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava" tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Prošlog leta, Večernje novosti su u nekoliko navrata pisale da je Radosaljević napustio zemlju i da se nalazi u Kini, gde, navodno, u Pekingu radi u jednoj kinesko-američkoj firmi.

B92 je pre godinu dana snimio dokumentarni film "Slučaj braće Bitići", za koji Goran Radosavljević nije želeo da govori jer je istraga bila u toku, a sva svoja saznanja je izneo nadležnima.

Prelević: Potraga - pritisak

Advokat Radosavljevića Božo Prelević izjavio je da je raspisivanje interne potrage pritisak na Radosavljevića i jasan znak da će biti uhapšen čim se vrati u Srbiju.

"Goran Radosavljević Guri je, dok je trajala istraga u slučaju Bitići, službeno pitao istražnog sudiju i tužioca da li je potrebno da dođe radi svedočenja, jer ide na službeni put u Libiju", rekao je Prelević novinarima, ali je dodao da Guri tada nije bio pozvan da da iskaz.

Prelević je naveo da je policija posle podizanja optužnice protiv dvojice optuženih za pomaganje u ratnom zločinu ubistva braće Bitići počela da sprovodi istražne radnje bez znanja tužioca.

"Iako su znali da je on trebalo da se vrati 5. januara, oni pre toga podižu poternicu, čime mu jasno kažu 'ako dođeš, bićeš uhapšen', što je neverovatan pritisak na svedoka", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: