SNAGE BEZBEDNOSTI DO KRAJA DANA U ZONI BEZBEDNOSTI

Izvor: B92

Nedelja, 25.03.2001.

19:04

Default images
U nedelju su se zdruzene vojno policijske snage bezbednosti vratile u jos dva dela Zone kopnene bezbednosti. Pokriven je sektor A od Rozaja do Medvedje i sektor C zapad koji se proteze od opstine Plav u Crnoj Gori do granice sa Albanijom. Sve je proteklo bez ikakvih incidenata, a sef koordinacionog tima za jug Srbije Nebojsa Covic na samom kraju operacije je rekao: “Akcija je specificna po tome sto se odvija na 262 km duzine kopnene zone u sektoru A i sektoru C – zapad i jednovremeno se akcija odvija bez ikakvih problema u saradnji sa KFOR-om. Do sada je teklo sve normalno bez incidenata. Mi ocekujemo dalje vracanje kopnene zone bezbednosti u okviru programa za mirno resenje krize na jugu Srbije. Preostaje nam sektor D – prostor opstine Medvedja – Lebane i Leskovac, delom Vranja, i na kraju sektor B - prostor opstine Presevo i Bujanovac, koji je najugrozeniji od strane albanskog ekstremizma".

Jedinice VJ su u nedelju do 16 sati usle u sektor A kopnene zone beznednosti kursumlijske opstine, u duzini od 105 km. Kako je saopstio komandant Zdruzenih snaga bezbednosti Ninoslav Krstic, u ovom delu KZB nalazi se oko 2000 vojnika, a operacija se odvijala po planu i nije bilo nikakvih problema. Kako prenosi dopisnik Radija B92, Krstic je pre pocetka odvijanja operacije, na punktu KFOR obavestio britanske oficire o pocetku ulaska VJ u tampon zonu. Britanski oficir Geri Braun je Krsticu saopstio da se sa druge strane granice, na teritoriji Kosova nalaz druga tenkovska jedinica KFOR i izrazio nadu da ce se uspostaviti dobra saradnja izmedju KFOR i VJ.

Na punktu KFOR na Prepolcu, nedaleko od Kursumlijske banje, britanski oficir Matheson je potvrdio da su se na ovom punktu susreli vojnici KFOR i VJ i tu su se rukovali. Tom prilikom su razmenjene fotografije na kojima su vozila i uniforme KFOR i VJ radi lakseg prepoznavanja vojnika na terenu.

U planinskom selu Dabinovac, iznad Kursumlijske banje, koje je poznato po brojnim oruzanim incidentima, rasporedjena je oklopno mehanizovana jedinica VJ .Kapetan prve klase Nenad Rakic je rekao da je u ovom reonu veoma rizicno, jer je moguce minobacacko dejstvo sa druge strane granice. ''Vojska je dovoljno spremna da uzvrati na svaku oruzanu provokaciju", rekao je Rakic. Kako smo se uverili na licu mesta, u ovo selo je dosao veci broj oklopnih transportera a od naoruzanja vojska poseduje automatske puske, snajpere, zatim mitraljeze i puskomitraljeze. Po povratku iz ovog sela, koje je od Kursumlije udaljeno oko 40 km, susreli smo i nekoliko tenkova koji su bili na putu za svoje polozaje.U ostalim delovima KZB, gde je prilaz bio pristupacniji, jedinice VJ su usle pre 13 casova.

Ninoslav Krstic je saopstio da VJ jos uvek nije usla u KZB na tromedji Albanije,Kosova i Crne Gore,zbog snega koji je napoadao cak do 1,5m i da ce u taj deo vojska uci narednih dana .U opstini Medvedja operacija se otezano odvijala, i jos nije privedena kraju, ali ce u toku dana VJ uci i u taj deo KZB.

Kako je novinarima rekao zamenik komandanta 15. oklopne brigade, pukovnik Ljubisa Ivic, snage bezbednosti nece prolaziti kroz naseljena mesta i izbegavace svaki kontakt s civilima, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: