TRIBINA O NACIONALIZMU

Izvor: B92

Petak, 23.03.2001.

19:34

Default images
O problemima u medjuetnickoj komunikaciji u cetvrtak su na tribini u Novom Sadu govorili autori knjiga "Nacionalizam u Vojvodini" i "Nacionalne manjine u Vojvodini" Vladimir Ilic i Miroslav Samardzic. "U Vojvodini su prisutni elementi fasizma, rasizma i antisemitizma", smatra Ilic, javlja dopisnik Radija B92. On iznosi cinjenicu da su Hrvati u Sremu proterani, a da se pitanje odgovornosti uopste ne otvara. "Neki od onih koji su ucestvovali u proterivanju Hrvata pracenim fizickim maltretiranjem, paljevinama i drugim oblicima terora izmedju '91. i '93. godine sada su ili u novoj Vladi ili su vrlo bliski njoj. Hrvata u Sremu gotovo da vise i nema", rekao je Ilic. Jos jedan problem o kome se ne govori je i pitanje odgovornosti za etnicko ciscenje Albanaca u Vojvodini. "Lokalni kriminalci su Albance 1999. godine izlozili vrlo grubom fizickom teroru, pretnji ubistvom i paljenjem kuca, kaze Ilic. "Ima osnova da za pretpostavku da su tadasnji organi imali neke veze s tim. U najmanju ruku, nista nije preduzeto da se rasvetli masovni izgon etnickih Albanaca iz velikog broja gradova u Vojvodini. Situacija u Novom Sadu i Subotici bila je drugacija, ali u Pazovi, Mitrovici, Rumi, pre svega u Zrenjaninu, situacija je bila ovakva kakvu je opisujem. Svi oni koji nisu srpske nacionalnosti u Vojvodini osecaju tenzije. Taj svet je frustriran i vrlo je pogodan da postane objektom politicke manipulacije razlicitih ekstremista srpskog etnickog predznaka", zakljucuje Ilic.

"Pojacavanje etnickih tenzija oseca se posle 5. oktobra", kaze politikolog Miroslav Samardzic. "S jedne strane, oni koji su izgubili vlast svoj poraz pokusavaju da na neki nacin etniciziraju. Oni u svojim javnim nastupima veoma cesto predstavljaju svoj poraz kao poraz Srba. Svaki pokusaj da se isprave nepravde koje je cinio prosli rezim prikazuje se kao jedna antisrpska akcija", kaze politikolog i autor knjige "Nacionalne manjine u Vojvodini" Miroslav Samardzic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: