"Podela Kosova najbolje rešenje"

"Nema ničeg magičnog ili moralnog u granicama Kosova", iznosi tvrdnju profesor Timoti Vilijam Voters u članku u Njujork tajmsu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2007.

13:38

Default images

Voters, koji je pomagao svojim saznanjima u pripremi optužnice protiv Slobodana Miloševića za ratne zločine na Kosovu, u tekstu u Njujork tajmsu navodi da se međunarodna zajednica priprema da nametne pogrešno rešenje. Tim "planom će Albanci dobiti premalo, a Srbi izgubiti previše. Ali postoji alternativa, pod uslovom da međunarodna zajednica želi da je razmotri: podela", smatra Voters.

"Fleksibilne granice bi olakšale upravljanje nezavisnim Kosovom, obezbedile bi više zaštite manjinama i omogućile da sporazum bude održiv. Podela je moguća i najverovatnije pravo rešenje" za Kosovo, smatra profesor na Univerzitetu Indijana.

Podela bi omogućila Srbima, koji uglavnom žive na severu Kosova, da nastave da žive u Srbiji, srpska zajednica bi bila sigurnija i bilo bi olakšano upravljanje ostalim delom Kosova, smatra Voters.

"Podela bi mogla da probije blokadu u pregovorima. Albanski lideri u Prištini možda bi odustali od srpskog severa u zamenu za neposredno priznavanje i upravu bez međunarodnog nadgledanja", piše Voters.

"Srbija bi mogla da ublaži protivljenje nezavisnosti Kosova ako bi zadržala severni deo, čime bi se lakše dobio i međunarodni pristanak, jer Rusija najavljuje veto na svaki plan koji Srbija ne prihvati", dodao je on.

"Nema ničeg magičnog ili moralnog u granicama Kosova. One su proizvod Titove Jugoslavije i nikada nisu odgovarale etničkoj podeljenosti ili doprinosile društvenom miru. Ako granice ne pruže bezbednost ili ne doprinose boljitku, treba ih menjati", navodi on.

Zato se zalažemo za odvajanje Kosova od Srbije. I to je podela. Zašto je onda pripajanje malog dela (Kosova) Srbiji pogrešno, zaključuje Voters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: