"Neizvestan nastavak pregovora"

Ahtisarijev portparol Remi Durlo kaže da se još ne zna da li će biti konsultacija po predstavljanju predloga za Kosovo.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.01.2007.

13:38

Default images

"Ne mogu da kažem da li će biti nastavljeni pregovori o tehničkim pitanjima. Videćemo posle predstavljanja Ahtisarijevog paketa", rekao je Durlo za Koha ditore. Predstavnici Prištine su ovih dana rekli da su protiv nastavka pregovora jer nemaju više o čemu da pričaju s Beogradom.

"Nema razloga da sa Srbijom pričamo o statusu Kosova. O nezavisnosti se ne može pregovarati, a tehnička pitanja verujem da smo rešili", rekla je portparolka premijera Kosova Ulpiana Ljama.

Ona je rekla da se tokom sledeće nedelje očekuju objašnjenja šefice Kancelarije SAD na Kosovu Tine Kaidanov o nedavnoj izjavi pomoćnika državnog sekretara SAD Nikolasa Bernsa o mogućnosti novih pregovora.

Glavne opozicione stranke, kako piše Koha ditore, takođe smatraju da nema više o čemu da se razgovara s Beogradom.

Sledeće nedelje, posle povratka predsednika Kosova Fatmira Sejdiua iz posete Briselu, očekuje se sastanak pregovaračkog tima i dogovor o tome.

EU: Nužno angažovanje Beograda i Prištine

Evropska unija je oduvek smatrala da je veoma dobro da dođe do angažovanja albanske i srpske strane čim im Ahtisari predoči svoje zamisli o rešavanju statusa Kosova, izjavio je jedan saradnik predstavnika EU Havijera Solane.

Taj zvaničnik potvrdio je da će Solana i evropski komesar Oli Ren o svim vidovima rešavanja statusa i razvoju situacije na Kosovu sutra razgovarati s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Izvor u Briselu istakao je da je stav EU da nikako nije svrsishodno da Ahtisari dvema stranama kaže samo: "Ovo su predlozi, a sutra ćemo o tome raspravljati s članovima Saveta bezbednosti UN", kaže taj izvor.

U institucijama i članicama Evropske unije očekuje se da dođe do dodatnog angažovanja srpske i albanske strane, što mogu biti pregovori, konsultacije ili tzv. putujuća diplomatija Ahtisarija, s ciljem što bolje sagledavanja u čemu je moguće doći do saglasnosti.

Izvori u Briselu su istakli da će Ahtisari konačno prosuditi o valjanosti dodatnih pregovora, odnosno angažovanja srpske i albanske strane, pošto Kontakt grupa razmotri njegove zamisli o rešenju statusa Kosova.

Funkcioner blizak Solani naglasio je i da su EU i SAD od početka smatrali da treba sačekati ishod izbora u Srbiji da bi potom Kontakt grupa razmotrila zamisli Ahtisarija o rešenju za status Kosova, 26. januara, što će biti prvi važan trenutak u tom procesu.

Zatim će specijalni izaslanik UN, odmah posle izbora u Srbiji, staviti u pogon svoj mehanizam i ne predviđa se neko dalje odlaganje, već će Ahtisari odlučiti na koji način će to činiti.

Evropski diplomatski izvori su potvrdili informacije da i EU, a posebno Evropska komisija i Ren, i administracija u Vašingtonu, smatraju važnim da uporedo sa angažovanjem srpske i albanske strane po uvidu u zamisli Ahtisarija, što bolje bude sagledan i stav Moskve u konačnom odlučivanju u Savetu bezbednosti.

Dodatni pregovori srpske i albanske strane bi zato trebalo da dovedu do nekih bitnih kompromisa i omoguće sagledavanje koliko-toliko obostrano prihvatljivog rešenja.

Izvori u Briselu su skrenuli pažnju na činjenicu da Moskva traži da rešenje bude što je bolje moguće i da zato misli da nikakvi rokovi i brzina ne treba da utiču na kvalitetan proces koji bi doveo do toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: