Ekstradicioni pritvor zbog kokaina

Vlasnica firme Makfut Stanislava Čočorovski-Poletan nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2007.

13:27

Default images

Ona je osumnjičena za šverc skoro pola tone kokaina, nalazi se a informaciju o pritvoru potvrdio je za B92 njen advokat Svetozar Pavlović. Prema njegovim rečima, u roku od 30 dana ona bi trebalo da bude izručena Makedoniji.

Vlasti te zemlje još nisu dobile zvaničnu informaciju da je Stanislava Čočorovski-Poletan uhapšena, a o tome danas nije bilo moguće dobiti informaciju u Okružnom sudu.

Pavlović tvrdi da Stanislava Čočorovski-Poletan nije državljanka Srbije, kako je prethodno govorio, već da ima jedino makedonski pasoš. On je potvrdio da je dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio ekstradicioni pritvor na osnovu međunarodne poternice makedonske policije, dodajući da će uložiti žalbu na odluku o izručenju.

"Ne možemo se baviti pretpostavkama, već činjenicama. Nema nijednog dokaza u tome što su ponudili organi Makedonije, koji su poslali molbu. Nisu priložili bilo šta uz to. Jednostavno su rekli 'dajte nam, hoćemo da joj sudimo'. Uz tu molbu moraju da idu i dokazi za njeno izručenje", kaže on.

Ministarstvo pravde Makedonije još nije dobilo zvaničnu informaciju da je direktorka Makfuta u pritvoru.

Ubavka Mastevska, portparolka Ministarstva pravde, kaže da će Ministarsvo, kada od suda dobije zahtev za pokretanje ekstradicionog postupka, dostaviti takva dokumenta u predviđenom roku. "U skladu s međunarodnim standardima, taj rok je 42 dana od dana hapšenja određene osobe. Mi još nismo dobili nikakve informacije, niti da je ona uhapšena, niti da je sud uputio konkretan zahtev za ekstradiciju", kaže ona.

Vlasnica firme Makfut sumnjiči se da je organizovala transport skoro pola tone kokaina. Droga je otkrivena na graničnom prelazu Blace, u kantama za polikolor. Prema navodima makedonske policije, droga je iz Venecuele, preko Italije, dopremljena do luke Bar u Crnoj Gori. Tamo je utovarena u kamion, odakle je preko Kosova i Makedonije trebalo da stigne u Grčku.

Vlasnik tovara je firma Makfut, a vlasnica je pre nekoliko dana izjavila da nije organizovala šverc kokaina i da joj je sve podmetnula makedonska vladajuća garnitura.

Stanislava Čočorosvki-Poletan je dovođena u vezu s neimenovanim makedonskim političarima i biznismenima i sa Željkom Ražnatovićem i Markom Miloševićem, u švercu nafte i cigareta. Njen advokat je potvrdio da je devedesetih sarađivala s Ražnatovićem na uvozu cigareta i nafte, ali da su ti poslovi bili legalni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: