Dodatni pregovori za Kosovo?

SAD će predložiti dodatne dve sedmice pregovora pošto izaslanik UN Marti Ahtisari iznese svoje preporuke za status Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.01.2007.

11:42

Default images

To je za B92 izjavio predstavnik Međunarodne krizne grupe na Kosovu Aleksander Anderson. Anderson smatra da je motiv Amerike, ali i većine zemalja kontakt grupe, da se udovolji ruskim primedbama da dosadašnji pregovori nisu bili dovoljno duboki:

„Ideja je da se organizuju klasični pregovori, ali mislim da u zapadnim zemljama pretpostavljaju da će ti pregovori biti samo puka formalnost. Mislim da od tih pregovora niko ne očekuje previše, ni da će oni dovesti bilo kakvih prelomnih odluka ili promeni pozicija obe strane. U stvari, fer je reći da će se obe strane verovatno držati svojih ranijih stavova. Poznato mi je da su se i pre ovakvog predloga u Prištini protivili bilo kakvoj ideji dodatnih pregovora nakon što Ahtisari predstavi svoj predlog“.

Anderson tumači da će se ići na pažljivo rešavanje statusa ako na izborima u Srbiji pobedi demokratska opcija, ali i da će se preseći ukoliko vlast na bilo koji način dobiju radikali. Inače, SAD nisu zvanično potvrdile da žele dodatne pregovore, ali je funkcioner Stejt Departmenta Nikolas Berns rekao da se Vašington nada da bi rešenje za Kosovo moglo da se nadje mesec do dva posle izbora u Srbiji

Sastanak Kontakt grupe za Kosovo, na kojem će Ahtisari izneti svoje preporuke iza zatvorenih vrata, najavljen je za 26. januar u Beču.

Rašković-Ivić: Pseudodiplomatija Kontakt-grupe

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić navodnu inicijativu za produžetak pregovora vidi kao, kako je rekla, „ružnu pseudodiplomatsku igru Kontakt-grupe“. Raškovićeva poručuje da Srbija neće dozvoliti da se pregovori, koji nisu doneli rezultate više od godinu dana, sada oročavaju na dve nedelje,

"Ja sam se, kad sam čitala, taman ponadala da su se oni zauzeli za nastavak pregovora, medjurim taj nastavak pregovora je u stvari bacanje prašine u oči Srbima i pokušaj da se preparira ruska strana i da se dobije vreme. Opet se suočavamo sa veštačkim rokovima. Ne dolazi u obzir da se mi ograničimo na jedan broj pregovaračkih rundi", kaže ona za B92.

"Status mesec-dva posle izbora"

Vašington se nada da bi rešenje za Kosovo moglo biti nađeno za mesec do dva posle izbora u Srbiji, izjavio je Nikolas Berns.

U razgovoru za Glas Amerike, državni podsekretar SAD za politička pitanja je rekao da će predstavnik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari ubrzo posle izbora u Srbiji početi seriju konsultacija s kosovskim rukovodstvom u Prištini i srpskim liderima, odnosno novom Vladom u Beogradu.

"Prošlo je sedam i po godina od okončanja rata i narod na Kosovu ne zna, niti mu je međunarodna zajednica davala ikakav nagoveštaj o tome kakav bi status Kosova mogao da bude. Svako ima pravo da zna gde živi i ko na toj teritoriji vlada", rekao je on.

On je ponovio stav Vašingtona da za sada javno ne podržava nijednu opciju, niti predlaže rešenje. "Smatramo da to ne bi bilo korektno sve dok Ahtisari ne iznese svoje viđenje, a on to još nije učinio", kaže Berns.

Ahtisari danas o Kosovu sa zvaničnicima EU

Marti Ahtisari će danas i sutra u nemačkom gradu Drezdenu razgovarati s političkim direktorima ministarstava spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije.

Prema izjavi Ahtisarijevog predstavnika Remija Durloa, to je redovan sastanak političkih direktora, na kom će Kosovo biti jedna od tema.

"Kao što znate, Nemačka je pri preuzimanju predsedavanja EU kao jedan od glavnih ciljeva istakla i rešenje statusa Kosova. Ahtisari će prisustvovati tom sastanku u Drezdenu, ali Kosovo neće biti glavna tema", kaže Durlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: