Solana: Plan početkom februara

Plan za status Kosova biće najkasnije početkom februara predstavljen obema stranama, najavio je predstavnik EU Havijer Solana.

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2007.

15:48

Default images

Visoki predstavnik Evropske unije i novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban razgovarali su o tri, kako su naveli, krizna područja u svetu - Bliskom istoku, Africi i Kosovu. Prema oceni Solane, Kosovo će biti u centru rasprave, koja je već počela u Ujedinjenim nacijama.

"Izbori u Srbiji biće održani 21 januara. Mi tu imamo pregovarače. Marti Ahtisari, koji predstavlja generalnog sekretara, odlučio je da odloži predstvljanje potencijalnog rešenja zainteresovanim stranama do izbora u Srbiji. Zbog toga će najkasnije početkom februara pozicija pregovarača biti poznata obema stranama”, kazao je Solana. 

Svetske agencije spekulišu da bi 26. januara u Beču, na sastanku članica Kontakt-grupe, specijalni izaslanik UN za Kosovo, Marti Ahtisari, trebalo da predstavi svoj predlog rešenja statusa Kosova.

Zvanično se ne zna da li će sastanak biti krajem januara, ali Ahtisarijev portparol Remi Durlo misli da ima logike da se to dogodi.

Durlo je potvrdio da će se Ahtisari krajem ove nedelje, 11. i 12. januara u Drezdenu, sastati sa političkim direktorima ministarstava spoljnih poslova država članica EU.

Iako je  Nemačka, kada je preuzela predsedavanje EU, kao jedan od prioriteta istakla i rešenje statusa Kosova, Kosovo neće biti glavna tema sastanka u Drezdenu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: