CIA o Merčepovim zločinima

U do skora tajnom dokumentu, CIA tvrdi da je Vlada Hrvatske štitila vođu paravojnih formacija Tomislava Merčepa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.01.2007.

10:40

Default images

Američka CIA krajem decembra prošle godine objavila je na svojim internet stranicama izveštaj o Merčepovoj ulozi u zločinima nad Srbima u Pakračkoj Poljani, Gospiću, Vukovaru i Zagrebu krajem 1991. i početkom 1992. godine. Hrvatsko tužilaštvo to neće komentarisati.

Izveštaj o Merčepovim zločinima je u oktobru 1995. sastavila Međuagencijska radna grupa za Balkan, u kojoj su osim CIA-e bile i američka Vojno-obaveštajna agencija i Nacionalna agencija za bezbednost. Dokument je tretiran kao tajni sve do marta 2004. godine, kada je deklasifikovan, ali je tek krajem 2006. javno objavljen.

U dokumentu se na deset stranica Tomislav Merčep predstavlja kao "hrvatski parlamentarac i bivši paravojni komandant", za kojeg se verovalo, čak i u krugovima hrvatske vlade, da je direktno odgovoran za teška kršenja ljudskih prava i druga nezakonita dela tokom rata za otcepljenje Hrvatske 1991. godine".

Nakon 1991. pojavile su se brojne optužbe za zločine koje su počinio Merčep ili ljudi pod njegovom direktnom kontrolom, navodi se u izveštaju i dodaje da su neke od tih optužbi potvrdile međunarodne organizacije ili preživeli svedoci.

"Uprkos tome, hrvatska vlada, očito strahujući od podrške Merčepu među uticajnim desničarskim političkim liderima i njegovim bivšim jedinicama, izbegavala je da istraži optužbe ili preduzme nešto da ograniči njegov uticaj" ističe se u američkom izveštaju.

Takođe se tvrdi da je Merčep 1991. godine, u vreme kada je bio sekretar za narodnu odbranu zadužen za Vukovar, počinio ili naredio brojne zločine, uključujući mučenja, ubistva i nestanke hiljada etničkih Srba u Vukovaru, Pakračkoj Poljani, Gospiću i Zagrebu.

U izveštaju se navodi kako je Merčep, uprkos raširenim optužbama, 1992. unapređen u pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, te da su svi pokušaji istraga i hapšenja bili blokirani intervencijama njegovih nadređenih i saveznika.

"Zagreb će verovatno i dalje izbegavati preduzimanje bilo kakvih ozbiljnih akcija protiv Merčepa i umanjivaće njegove veze s vladom, u nadi da će se s njegovim retkim pojavljivanjem smanjiti interes za njegov slučaj" ocjenjuje se na kraju izveštaja CIA.

Tomislav Merčep je odbio da komentariše izveštaj rekavši da su to gluposti.

Bez zvaničnih reakcija ili potvrda iz Haga

Poslednjih godina se u nekoliko navrata događalo da slučaj Merčep istražuje Hag, ali portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran i dalje ne daje službenu potvrdu.

"Tužilaštvo je vodilo mnoge istrage u vezi s licima koja su na optužnicama i koja nisu na optužnicama Haškog tribunala. Ne mogu ni da potvrdim ni da odgovorim na konkretno pitanje", kaže ona.

Ni u državnom hrvatskom tužilaštvu ne žele da komentarišu ove navode, iako su još pre gotovo godinu dana dobili od Haga veliku količinu sirovih materijala vezanih za zločine u istočnoj Slavoniji i Pakračkoj poljani, koji su haški istražitelji godinama prikupljali.

Konkretne informacije o tome do sad nisu procurile u javnost. Stalno se čekalo hoće li ili neće Hag podignuti optužnicu protiv Merčepa i to je bio izgovor da se ništa ne učini, zaključio je šef hrvatskog ogranka Helsinškog odbora, Žarko Puhovski.

"Ovo što su sad Amerikanci objavili, a verovatno nije sasvim slučajno sad izašlo van, biće neka vrsta pobude izvana, jer očito da hrvatske vlasti djeluju sasvim drukčije ili općenito djeluju tek onda kad dobiju neku vrst inicijative izvana", kaže on.

"Ovo iznutra im se ne čini dovoljno važnim, pa bi sada nakon što su Amerikanci objavili taj izvještaj moglo krenuti nešto i pred nekim hrvatskim sudom", kaže Puhovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: