"Jeziv je opis" nevidiljivog B-21; Ovog ni Srbi neće uspeti da obore FOTO

Američka vojska predstavila je nedavno svoj nevidljivi stroj za razaranje, koji leti na 15.240 metara i gotovo je potpuno nevidljiv golom oku.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

10:47

Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Opremljen je infracrvenim senzorima i zemaljskim radarima. Nosi pametne bombe visoke preciznosti i nevidljive krstareće projektile, a obe vrste oružja mogu da sadrže nuklearnu bojevu glavu.

Taj smrtonosni teret može se ispustiti u bilo kom trenutku iznad bilo koje tačke na Zemlji, a njegova meta nije svesna kraja koji joj se ubrzano približava, piše Ivan Fischer za Jutarnji list.

“Jeziv je to opis nevidljivih strateških bombardera, oružanog Sistema kojim za sad araspolaže samo jedna svetska država, koja je ovih dana predstavila i naslednika svog jedinog uspešnog nevidljivog bombardera. Osim što se radi o sistemu koji ponovno čini treći deo nuklearne trijade relevantnim, dizajneri tvrde i da se radi o prvom avionu šeste generacije koji će uskoro ući u serijsku proizvodnju”, navodi autor teksta.

Unveiled today, the B-21 Raider will be a dual-capable, penetrating-strike stealth bomber capable of delivering both conventional and nuclear munitions. The B-21 will form the backbone of the future Air Force bomber force consisting of B-21s and B-52s.(U.S. Air Force photo) pic.twitter.com/X6KSU7sy6U

— U.S. Air Force (@usairforce) December 3, 2022
Tanjug/U.S. Air Force via AP
Avion o kome je ovde reč zove se “B-21 Raider” i u mnogočemu je naslednik kontroverznog “B-2 Spirita”, koji je bombardovao Srbiju 1999, a zadatak mu je i da zameniti postojeće ”B1-B Lancer” i vremešne “B-52 Stratofortress” bombardere.

Prema procenama Pentagona, SAD će do 2037. morati da “penzioniše” sve svoje bombardere B-52 i većinu B-1, zato je 2011. započet novi program "bombardera dugog dometa", koji je 2015. dodeljen “Northrop Grummanu” i tako je novi bombarder, nazvan “B-21 Raider”, svečano predstavljen javnosti 2. decembra.

Pod "predstavljen javnosti" misli se jednostavno "prikazan novinarima spreda" jer jer medijima bilo zabranjeno da fotografišu novi avion iz bilo kog drugog ugla, a sve specifikacije i detalji programa još se uvek čuvaju u najstrožoj tajnosti.

Ono što se zna o novom bombarderu je ono što se moglo videti - reč je o dizajnu vrlo sličnom B-2, ali obojenom u svetlo sivu boju, u skladu s novijim premazima nevidljivosti kakve imaju F-22 i F-35. Radi se i o znatno manjem avionu, otprilike je polovina veličine B-2, koji će znatno lakše stati u normalne hangare širom sveta.

Zbog toga je žrtvovan i deo nosivosti, ali analitičari veruju da svejedno može da nosi oko 13,5 tona oružja - barem jednu bombu za razbijanje bunkera ili 12 nuklearnih bombi B61.

Kako bi se uštedelo na troškovima, avion se navodno koristi motorima i radarima razvijenim za program F-35, a cena jednog primerka neslužbeno se procenjuje na oko 700-800 miliona dolara, tri puta manje od cene B-2.
Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Proizvođač tvrdi da je reč o prvom avionu šeste generacije - sledećeg evolucijskog koraka u ratnom vazduhopovtsvu, koju će obeležiti napredne digitalne sposobnosti, velika umreženost s drugim sistemima, aktivno upravljanje flotom pratećih dronova, mogućnost letenja bez pilota, napredni sistemi nevidljivosti i napredni motori varijabilnog ciklusa.

B-21 trebalo bi da bude više od bombardera - verovatno će služiti i kao avion za špijunažu i izviđanje, a moguće i kao platforma za koordinaciju drugih aviona pete i šeste generacije. Mogao bi čak indirektno da služiti kao protivvazdušna platforma.

Ni Rusija, ni Kina još uvek nemaju svoj nevidljivi strateški bombarder, a SAD već razvijaju sledeću generaciju.

Kina tek razvija svoj Xian H-20 koji bi takođe trebalo da imati dizajn letećeg krila, domet od oko 8.500 kilometara i da nosi oko deset tona konvencionalnog ili nuklearnog oružja.

Ruski Tupoljev, pak, razvija PAK DA koji je najmanje četiri godine daleko od prvog testiranja prototipa, a na papiru bi trebalo da nosi do 30 tona oružja na udaljenosti do 12.000 kilometara.

Legitimno je pitanje zašto je Američko ratno vazduhoplovstvo uopše pokazalo ovaj avion ako je on tolika tajna, a odgovor se krije u sporazumu između SAD-a i Rusije, koji obema stranama dopušta inspekciju svih postrojenja i vozila koja mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Avion bi tako uskoro smeli da vide ruski inspektori, pa je verovatno Pentagon odlučio da je bolje poslati političku poruku svečanim predstavljanjem vlastitoj javnosti i glavnim geostrateškim suparnicima, nego skrivati od javnosti nešto što će ubrzo znati i Moskva i Peking

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: