Počinje: Rusi spremaju raketne bacače?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je glavni cilj predložene bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje da se "zaustavi granatiranje".

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 08.12.2022.

14:29

Počinje: Rusi spremaju raketne bacače?
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kijev kaže da Moskva tamo skladišti sofisticirano oružje.

Moskva i Kijev optužuju jedni druge za granatiranje elektrane i akcije koje bi mogle da izazovu nuklearnu nesreću u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Elektrana je više puta izložena granatiranju otkako ju je Rusija zauzela ubrzo nakon što je započela napad u februaru. Zbog toga je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je telo UN, pozvala na demilitarizaciju područja oko elektrane. Rusija je mesecima odbijala takav predlog, ali se čini da se od tada zagrejala za tu inicijativu.

Međutim, zaraćene strane nisu uspele da se dogovore oko detalja kako bi potencijalna bezbedna zona mogla da izgleda. IAEA se nada da će imati sporazum do kraja godine.

Ukrajina tvrdi da ruske snage koriste elektranu kao skladište oružja, optužba koju je u četvrtak ponovila ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom. Kompanija je u saopštenju navela da je Rusija postavila višecevne raketne bacače u blizini elektrane i da planira da ih upotrebi protiv ukrajinskih položaja i mostova na zapadnoj strani reke Dnjepar.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri navode.

Rusija je zaplenila fabriku u ranim danima rata, ali njome upravlja ukrajinsko osoblje.

U oktobru je Vladimir Putin izdao dekret o premeštanju fabrike i svih ukrajinskih zaposlenih iz Energoatoma u podružnicu ruske državne nuklearne energetske korporacije Rosatom.

Kijev ističe da je reč o krađi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: