Priština ima strategiju; Priznaće ih pet država EU?

Kosovska predsednica Vjosa Osmani tvrdi da je Priština napredovala u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

11:22

Priština ima strategiju; Priznaće ih pet država EU?
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Osmani je za Euroaktiv, na pitanje da li Priština primenjuje određene strategije ili pristupe kod pet država koje ne priznaju njenu nezavisnost, rekla da se koristi pristup "korak po korak".

Ona kaže da Priština sa pojedinim od ovih zemalja već ima visok nivo ekonomske saradnje, sarađuje u oblastima turizma i kulture, a da postoji i međusobno priznavanja dokumenata, tako da, kako smatra, "ostaje formalno priznanje".

"Nastavićemo da primenjujemo ovaj pristup i kod drugih koji ne priznaju (nezavisnost tzv. Kosova), od kojih neki imaju rigidniji pristup prema Kosovu, ali mislim da idemo ka tome, samo treba da budemo strpljivi", rekla je Osmani.

Nakon što je Priština najavila da planira da podnese zahtev za članstvo u EU do kraja godine, Osmani je rekla da je Priština odlučila da se prijavi u decembru dok Češka i dalje predsedava EU, jer je, kako je navela, ta zemlja "dala veliku podršku Kosovu i regionu", kao i jer se nada da će proces vizne liberalizacije biti završen do kraja meseca.

Osmani je rekla da Priština želi da iskoristi predstojeće godine kako bi se približila EU i kako bi ubedila sve članice EU da podrže članstvo Prištine u EU i daju joj status kandidata.

Komentarišuci samit EU-Zapadni Balkan koji je održan u Tirani ove nedelje, Osmani je ocenila da postoji "promena u jeziku potpisane deklaracije", jer se u njoj, kako je navela, govori o "perspektivi članstva u EU svih šest članica Zapadnog Balkana", a ne samo o evropskoj perspektiva ili članstvu pet država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: