Odmotava se klupko haosa u Nemačkoj: Policija na nogama, puč, racije, princ Hajnrih XIII

Glavna vest nemačkih medija je pokušaj državnog udara u toj zemlji. Policija je na nogama i sprovodi racije u 11 saveznih pokrajina, a detalji cure u javnost.

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 07.12.2022.

10:36

Odmotava se klupko haosa u Nemačkoj: Policija na nogama, puč, racije, princ Hajnrih XIII
Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

U akciji učestvuje oko 3.000 policajaca.

Nove inforamcije koje se pojavljuju otkrivaju veliku zaveru u koju su umešani ljudi na visokim pozicijama, aktivni i bivši pripadnici specijalnih jednica i vojske Bundesvera, a otkrivaju se i njihove namere.

Za sada je poznato da je nemačka policija uhapsila 25 osumnjičenih članova ekstremno desničarske terorističke grupe koji su planirali državni udar i uspostavljanje novog državnog poretka u racijama širom zemlje.

Plan ekstremista koji obuhvata desničare, neonaciste i sve protivnike demokratskog uređenja među kojima ima najviše bivših pripadnika Bundesvera i armije DDR bio je da eliminiše demokratsku vladavinu, prvo na opštinskom, okružnom i na kraju saveznom nivou i promenu opštu vlasti u Nemačkoj na svim nivoima, prenose mediji.

Plan je navodno bio i da, kada bi došli na vlast, Nemačka više ne bude republika, nego kneževina po monarhijskim principima kao u 19 veku kada je formirana nemačko kraljevstvo posle uejdinjenja država na čelu sa Pruskom.

Mediji navode i da su u celu priču umešani i "Građani rajha", koji su zapravo političko krilo koje ne priznaje Republiku Nemačku i njene demokratske strukture. Često odbijaju da plate porez, sukobljavaju se sa vlastima. Smatra se da ih u Nemačkoj ima oko 20.000. Od tog proja, pet odsto njih su desni ekstremisti, a Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka je 2021. samo njima pripisala 1.011 slučajeva ekstremističkoh nasilja. Plan ekstremista koji obuhvata desničare, neonaciste i sve protivnike demokratskog uređenja među kojima ima najviše bivših pripadnika Bundesvera i armije DDR bio je da eliminiše demokratsku vladavinu, prvo na opštinskom, okružnom i na kraju saveznom nivou i promenu opštu vlasti u Nemačkoj na svim nivoima, prenose mediji.

Plan je navodno bio i da, kada bi došli na vlast, Nemačka više ne bude republika, nego kneževina po monarhijskim principima kao u 19 veku kada je formirana nemačko kraljevstvo posle uejdinjenja država na čelu sa Pruskom.

Mediji navode i da su u celu priču umešani i "Građani rajha", koji su zapravo političko krilo koje ne priznaje Republiku Nemačku i njene demokratske strukture. Često odbijaju da plate porez, sukobljavaju se sa vlastima. Smatra se da ih u Nemačkoj ima oko 20.000. Od tog proja, pet odsto njih su desni ekstremisti, a Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka je 2021. samo njima pripisala 1.011 slučajeva ekstremističkoh nasilja.

Ko je uhapšen

Među uhapšenima su, kako se navodi, bivši pripadnici nemačke vojske i elitnih specijalnih snaga. Nemačka vojna obaveštajna služba (BAMAD) rekla je Rojtersu da su pod istragom jedan aktivni vojnik iz Komande specijalnih snaga i nekoliko rezervista. Mediji su pomenuli i da je među uhpšenima i jedna ruska državčjanka, ali je ubrzo iz Moskve rečeno da nisu obavešteni o tome.

Uhapšeni se sumnjiče da su od novembra prošle godine pripremali akcije u skladu sa svojom ideologijom, koje su imale za cilj rušenje postojećeg sistema i uspostavljanje sopstvenog po uzoru na Nemačku 1871. godine.

Navbavljali su opremu za izvođenje svog plana, regrutovalie nove članove i održavali vežbe gađanja. Takođe, tvrdi se i da im je fokus bio na regrutovanju pojedinaca iz policijskih i vojnih redova.

Ko je princ Hrajnrih 13

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
Kako prenosi BBC, 71-godišnji muškarac koji je tvrdio da je princ Hajnrih Rajs XIII bio je centralni deo planova. On radi kao privatni finansijski konsultant. Takođe, i on je uhapšen.

Rajs je više puta naglašavao da moderna Nemačka nije suverena država i da je pod kontrolom Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Rajs je trebalo da postane regent Hajnrih XIII nakon puča na čelu vlade i nemačke države. Zaverenici su se okupili u lovačkoj kući jednog aristokrate u Tiringiji da razgovaraju o planovima za državni udar.

Kao vojni lider zaverenika je obeležen navodno Rudiger fon P., penzionisani nemački padobranac koji je oko sebe okupio istomišljenike nemačke specijalce, uključujući i aktivne oficire Komande specijalnih snaga, čiji je jedan pripadnik uhapšen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: