EK tražila od Severne Makedonije i Crne Gore: Uvedite vizni režim za tzv. Kosovo

EK je priznala da je pogrešno postavila nastavak gde je od Severne Makedonije i Crne Gore zatraženo da odrede vizni režim za Kosovo, prenosi Koha.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 06.12.2022.

15:23

EK tražila od Severne Makedonije i Crne Gore: Uvedite vizni režim za tzv. Kosovo
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska komisija je u godišnjem monitoring izveštaju za zemlje sa liberalizacijom viznog režima, objavljenom 5. decembra, napravila "grešku".

EK je saopštila da nema promene u svojim stavovima i snažno podržava liberalizaciju viza za građane Kosova i zahteva da se bez odlaganja ukine vizni režim u šengenskoj zoni.

Nastavak, koji je od Severne Makedonije i Crne Gore zahtevao da izdaju vize građanima Kosova jer, kako se tvrdi, ove dve države nisu uskladile viznu politiku sa Evropskom unijom, izazvao je reakcije na Kosovu, uključujući i ambasadora Kosova u Briselu Agrona Bajramija. Uspostavljanje viznog režima opisao je kao "neprihvatljivo", ali je dan kasnije poručio da će EK ispraviti ovu grešku.

"Mogu potvrditi da nema apsolutno nikakve promene u stavovima Evropske komisije i apsolutno podržavamo slobodu kretanja u regionu", rekao je na konferenciji za novinare portparol Evropske komisije Erik Mamer.

EK je saopštila da će ova greška biti ispravljena novom verzijom istog izveštaja. Ova institucija EU saopštila je da bi ovaj propust bio u suprotnosti sa iskazanom podrškom EU slobodi kretanja između država regiona Zapadnog Balkana. Predsednica EK Ursula fon der Lajen takođe je podržala dogovor postignut u okviru Berlinskog procesa o slobodnom kretanju samo uz lične karte između država Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, portparolka unutrašnjih poslova EK, Anita Hiper, rekla je da EK "u potpunosti podržava slobodu kretanja u regionu i u potpunosti podržava liberalizaciju viza za Kosovo, kao pitanje prioriteta".

"Što se tiče specifičnog pitanja iz regiona, mi ga unapređujemo i biće objavljena poboljšana verzija", rekla je ona.

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja nema viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom. Trenutno, Evropski savet je dobio mandat da pregovara sa Evropskim parlamentom o procesu viza za Kosovo.

Prema odluci, bezvizno kretanje za građane Kosova biće moguće kada evropski putni sistem ETIAS stupi na snagu, a datum za to je 1. novembar 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: