Bolje da su ih "naoružali" kamenjem; Britanci poslali Kijevu nove rakete

Britansko ministarstvo odbrane na svojoj stranici na društvenim mrežama potvrdilo je isporuku velikog broja projektila Brimstone-2 Ukrajini.

Izvor: novie izvestia/M.S.

Utorak, 06.12.2022.

14:35

Bolje da su ih
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Kao potvrdu, ministarstvo odbrane Velike Britanije je objavilo video koji prikazuje utovar projektila u transportni avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Pre toga, još u martu, London je Kijevu poslao stotinak projektila Brimstone. Isporuka projektila kao mera podrške je predstavljena javnosti "veoma glasno". Tada se pisalo da je Ukrajina dobila ogroman broj oružja visoke preciznosti koje može da uništi ruska oklopna vozila i preokrene tok rata.

Sistemi Brimstone su posebni jer su stvoreni uglavnom za gađanje iz vazduha. Potrebna je letelica koja može da podigne raketu na visinu od najmanje šest hiljada metara. Samo u ovom slučaju, Brimstone-1 pogađa na udaljenosti od 30 kilometara, a njegova unapređena verzija druge generacije - na 60. Lansiranje iz helikoptera značajno smanjuje efektivnost, a kada se koristi lanser sa zemlje, može se govoriti o efikasnosti na deset kilometara ili čak i manje.

Međutim, ukrajinska vojska koristi lansere sa zemlje jer je ostalo malo aviona i helikoptera u upotrebi. Osim toga, integrisanje Brimstona u sovjetske avione nije lak zadatak, ako je uopšte i rešiv. Britanci nisu poslali nijedan drugi raketni lanser, pa su Ukrajinci prvu seriju Brimstona koristili sa auto platforme.

Rezultati su bili niži od očekivanih: rakete nisu pogodile ciljeve (za precizno navođenje zahtevaju tačne obaveštajne podatke, a za lasersko navođenje podršku osmatrača iz vazduha ili zemlje). Zbog toga je zabeleženo mnogo slučajeva pada raketa, praktično bez aktiviranja bojeve glave. Osigurači nisu radili.

Brimstone-2 koje sada Britanci dostavljaju je malo naprednija verzija. Naime, ove rakete imaju novi snažniji motor na čvrsto gorivo i napredni inercijalni navigacioni sistem vodi projektil do prethodno izviđanog područja, dok se traženje programiranog cilja i precizno navođenje obavljaju pomoću aktivne radarske glave za navođenje milimetarskih talasa i poluaktivnog laserskog senzora.

Kao i njegov prethodnik, raketa je naoružana "HEAT" bojevom glavom težine 6,3 kilograma. Britanci su stari eksploziv zamenili novim sa većom snagom. Kao rezultat toga, raketa, sudeći po izveštajima konstruktora, može da probije oklop debljine 800 mm uz dinamičku zaštitu.

Ispostavilo se da raketa nije loša, ali nije u stanju da demonstrira svoje kvalitete u Ukrajini.

Zbog nedostatka potrebnih avio-nosača, Kijev neće moći da realizuje najvažnije uslove za gađanje na maksimalnom dometu. Kamioni će, kao i kod prve verzije Brimstone-1, morati da priđu "bliže" neprijatelju, uz veliki rizik da padnu pod vatru ruske artiljerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: