Amerika ima jasan cilj, otkriven je

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, govorio je o podršci koju Vašington pruža Kijevu.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 06.12.2022.

09:29

Amerika ima jasan cilj, otkriven je
Foto: Profimedia

On je izjavio da su Sjedinjene Američke Države fokusirane da pomognu Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija okupirala od početka specijalne vojne operacije – 24. februara ove godine.

"Naš fokus se ogleda u daljem nastavku tekućih akcija kako bi se Ukrajina snabdela neophodnim za odbranu i vraćanje teritorije koja je okupirana, počev od 24. februara", izjavio je Blinken na konferenciji izdanja "Vol strit žurnala".

Državni sekretar je takođe naglasio da je pored vojne, Kijevu takođe potrebna ekonomska i humanitarna pomoć.

On je, istovremeno, izbegao da direktno odgovori na pitanje mogu li Ukrajinci da "vrate Krim", rekavši da Ukrajinci sami odlučuju "kuda žele da idu i kada", ali "uz našu podršku i podršku desetak svetskih zemalja".

Blinken je naglasio da SAD žele da mirovni pregovori oko Ukrajine donesu pravedan i dugotrajan mir.

Prema njegovim rečima, Vašington želi da izbegne "namešteni" mir za Ukrajinu.

On je još istakao da SAD rade sa članicama G7, Evropskom unijom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj na obnavljanju energetske infrastrukture Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: