"Očekujemo od Đukanovića..."

Crnogorski predsednik Milo Đukanović učestvovaće na sutrašnjem samitu EU - Zapadni Balkan u Tirani.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2022.

12:40

EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Evropski zvaničnici očekuju da će od njega čuti više o situaciji u Crnoj Gori. To je na na konferenciji za medije rekao evropski zvaničnik u odgovoru na pitanje Pobjede kakav će stav EU zauzeti kad je u pitanju Crna Gora imajući u vidu aktuelnu krizu u zemlji.

Zvaničnik je rekao i da je najvažnije imati funkcionalan Ustavni sud.

"Samit će biti prilika za razgovor sa predsednikom Đukanovicem. Očekujemo da od Đukanovica čujemo više o situaciji u Crnoj Gori. U ovakvim situacijama, uvek je važno imati funkcionalan Ustavni sud, jer on odlučuje o tome sta je prava interpetacija domaćih zakona donešenih od kvalifikovanih tela", rekao je zvaničnik.

Da je izglasavanje sudija Ustavnog suda jedan od prioriteta Crne Gore, naglasili su brojni zvaničnici i diplomate. To je nedavno konstatovao i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, rekavši da je pitanje Ustavnog suda urgentno.

Osim toga, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, naglasio je nedavno prilikom susreta sa Đukanovićem da EU neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi blokada institucija i u najskorije vreme situacija ne normalizuje, podseća podgorički dnevnik.

Samit EU-Zapadni Balkan prvi put se održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je ranije da će samit biti prilika "da se ponovo potvrdi naše pojačano angažovanje".

"Zapadni Balkan je ključni prioritet za Evropsku uniju. EU i Zapadni Balkan su potrebni jedni drugima", saopštio je Mišel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: